Téměř 1500 orchidejí, bromélií, masožravek a kaktusů zaplnilo sály Jihočeského muzea

5. únor 2022 11:34

Masožravka přezdívaná Cobra Lily nebo orchideje ve tvaru velkého střevíce jsou k vidění v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Začala tam oblíbená výstava exotických rostlin a zvířat. V sálech je až 1500 kousků. Poprvé jsou v expozici i živí krokodýli a zkameněliny.

„Tyhle barevné červené, to jsou mimořádné kytky z Brazílie, i cenově mimořádné. Potom se třeba můžeme podívat na rostliny s tím velkým puchýřem, kterým lidé normálně říkají střevíčník nebo střevíček,“ ukazuje pěstitel Karel Willinger exponáty vystavené ve velkých vitrínách.

„Já pěstuji hlavně botanické orchideje, to znamená vlastně ty, ze kterých pochází všechny, které se běžně prodávají v obchodech,“ dodává.

V expozici v Jihočeském muzeu zurčí i malý vodopád, atmosféra tedy připomíná Jižní Ameriku, ve které Karel Willinger mnohokrát byl. „Já bych to už asi ani nespočítal, protože jen na Kubě jsem byl třináctkrát, ještě za minulého režimu. Potom jsem byl mnohokrát ve Venezuele, Bolívii, Brazílii,“ vyjmenovává.

Specialistou na hybridní květiny je Pavel Roubín, který se také podílel na českobudějovické výstavě. „To jsou kříženci, tedy orchideje, které jsou vypěstované už uměle, ale mají většinou trochu příznivější vlastnosti pro pěstitele. Jsou méně náročné než poměrně citlivé přírodní druhy,“ vysvětluje.

Čtěte také

Masožravky na výstavu v Jihočeském muzeu dodala Markéta Aubrechtová. „Máme tady různé druhy masožravých rostlin víceméně z celého světa, třeba unikátní exemplář darlingtonie kalifornské. To je taková vzácná rostlina, která není běžně k dispozici. Říká se jí Cobra Lily, vypadá jako jazýček kobry, ve sbírkách se až tolik nevyskytuje, protože je náročnější na pěstování,“ popisuje.

Hlavně nejmenší návštěvníky zaujmou vystavená zvířata. „Je tu klasická želva řecká, ještěrka smaragdová, naše zmije obecná a korálovka. Úplně nově tady máme z protivínské zoo krokodýly a zároveň tu jsou i nějaké lebky a zkamenělina gaviála, která je velice zajímavá,“ dodává Zdeněk Kletečka z přírodovědného oddělení Jihočeského muzea.

Výstava exotických rostlin a zvířat v Jihočeském muzeu v Českých potrvá do 13. února. Její součástí je i poradna, květinový workshop nebo vzdělávací programy pro školy.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související