Táborské ženy navaří 265 litrů polévky, která pomáhá. Chtějí vybrat peníze na přístroj pro Beatku

11. prosinec 2021 07:50

Na začátku je většinou cibule, mrkev, celer a petržel. A máslo, nebo sádlo. Bez toho se pořádná polévka neobejde. Hodně o tom ví parta kamarádek v Táboře, které v sobotu pořádají dobročinnou akci Polévka, která pomáhá. Cílem benefice je pomoci holčičce se zdravotním handicapem.

„Letos máme připraveno 265 litrů polévky. Vaří místní lidé z Tábora, kteří se znají a vlastně chtějí tak jako sousedsky pomoci, ta akce má být hlavně o sousedské pomoci,“ vysvětluje Lenka Želivská, která je jednou z dvanácti táborských žen zapojených do charitativní akce.

Benefice má letos pomoci malé Beatce, která se podle slov maminky Veroniky narodila s dětskou mozkovou obrnou. „Její pravá strana těla je v neustálé křeči, neustálém svalovém napětí, tím pádem nedokáže dělat správně některé pohyby. Ta pravá strana pomaleji roste a ona nemůže dělat určité pohyby, které jsou pro zdravého člověka přirozené,“ popisuje.

Čtěte také

Stánek s polévkami bude otevřený od 10 hodin v Pražské ulici v historickém centru Tábora. Lidé tam podle Lenky Želivské budou mít na výběr ze čtrnácti různých druhů polévek. „Samozřejmě teď v zimě jsou to takové ty hutné, obědové polévky jako gulášová, dršťková a bramborová. A úplně první se vždy vyprodá vývar, protože prodáváme v sobotu ráno a hovězí vývar, to je taková startovací polévka po pátečním večeru,“ směje se.

Mezi nejoblíbenější polévky patří jihočeská kulajda, kterou připravuje Petra Jamrichová. „Vaření padesáti litrů kulajdy obnáší hlavně dobrou logistiku a trénink. Já tedy celý rok netrénuji, ale logistiku vymyšlenou mám. Používám patnáct kilo brambor, ty beru domácí, protože brambory jsou v kulajdě docela zrádné. No, a pak klasika – houby, čerstvý kopr, ocet, cukr, koření a hlavně třiatřicetiprocentní smetana,“ popisuje.

Cílem sobotní benefice je získat peníze na nenápadný, ale velmi účinný strojek, který malé Beatce pomůže lépe chodit a vyrovnat se s postižením. Přístroj stojí 140 tisíc korun a pojišťovna na něj nepřispívá.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související