Zachránit vzácné barokní varhany v bechyňském kostele chtějí místní i s pomocí veřejné sbírky

12. červenec 2021 11:11

Naposledy se jejich majestátní hlas rozezněl před druhou světovou válkou. Od té doby barokní varhany v kostele svatého Michala v Bechyni mlčí a čekají na opravu. Pomoci má veřejná sbírka, kterou organizují místní nadšenci a patrioti.

„Tady máme dobové fotografie, jak ten varhanní pozitiv vypadal, než byl rozložen, aby se restauroval. Snímky jsou z roku 1979. Je k tomu doložena ještě fotodokumentace varhanního nástroje z Borovan, který je podobný,“ ukazuje ředitel bechyňského kulturního střediska Štěpán Ondřich.

Zachránit varhany chce například místní patriot Josef Veselý, který si zkusil i rozeznít jednotlivé píšťaly. „Dřevěná píšťala skutečně zní jako krásná flétna, kovová má krásnou akustiku s dlouhým dozvukem,“ popisuje.

Nástroj pro kostel svatého Michala vyrobil na začátku 18. století příbramský varhanář Kopfstein. Sehnat peníze na opravu chtějí místní ve veřejné sbírce. „Doufám a věřím, že se přihlásí spousta lidí, kteří mají něco společného s Bechyní, nebo mají k Bechyni nějaké citové pouto, a na restaurování varhanního pozitivu přispějí. Předem jim všem děkuji,“ říká Štěpán Ondřich.

Na dokončení opravy barokních varhan z kostela svatého Michala, který církev letos darovala městu, je třeba sehnat zhruba 300 tisíc korun. Informace o veřejné sbírce zájemci najdou na webových stránkách městského kulturního střediska.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související