Církev věnuje městu Bechyně kostel svatého Michala. Památka bude sloužit pro pořádání akcí

29. květen 2020 11:05

Jedna z nejvýznamnějších architektonických památek v Bechyni mění majitele. Zastupitelé přijali návrh českobudějovického biskupství na bezúplatný převod barokního kostela svatého Michala do vlastnictví města.

„Kostel byl postaven v letech 1667 až 1670 Janem Norbertem ze Šternberka, jedná se o jeden z největších skvostů architektury v Bechyni. Patří mezi nejstarší raně barokní stavby v České republice,“ připomíná radní Štěpán Ondřich.

Hřbitovní kostel už několik desetiletí neslouží svému původnímu účelu. Farnost objekt nevyužívá. Bohoslužby se v Bechyni slaví především v kostele svatého Matěje na náměstí nebo v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Čtěte také

Biskupství proto svatomichalský kostel nabídlo bezúplatně městu. „Městu šlo v prvé řadě o to zcelit pozemky místního hřbitova, který se nevyužívá od roku 1967, se sakrálním prostorem kostela. Následně se bude jednat o údržbu a nějakou aktivitu v kostele,“ dodává Štěpán Ondřich.

O budoucí využití kostela se už teď hlásí první zájemci. Patří mezi ně i Spolek rodáků a přátel Bechyně, který by chtěl památku využít pro pořádní kulturních akcí. „Měli bychom velký zájem dělat tam přednášky. Na úvod bychom se rádi věnovali historii kostela i hřbitova, byla by to taková prohlídka,“ nastiňuje člen spolku Jiří Bílek.

Pro bezúplatný převod kostela do majetku města podle starosty Pavla Houdka hovoří i fakt, že památka je po rekonstrukci z 90. let v dobrém stavu a v blízké budoucnosti nepotřebuje žádné investice.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související