Táborské divadlo otevírá po rekonstrukci. Architekti se inspirovali původní podobou z 60. let

17. únor 2020

Nová galerie, vstupní hala se šatnami nebo kavárna čekají návštěvníky Divadla Oskara Nedbala v Táboře. Budova z roku 1965 má za sebou půlroční rekonstrukci za více než 32 milionů korun. Divadlo kvůli ní muselo zrušit podzimní sezónu.

Než přestavba začala, bylo třeba prostudovat původní plány nebo dobové fotografie, kterých se ale mnoho nedochovalo. Autoři projektu proto podle architektky Moniky Krausové z atelieru A-detail hledali inspiraci i v českých a evropských divadlech z 60. let 20. století. 

„Hodně intenzivně jsme se tomu věnovali, protože ani já jako architektka jsem někdy nedávala pozor, jak je široká šatna nebo jaké jsou tu podlahy. Člověk jde do divadla za zážitkem a na tohle moc nekouká,“ říká.

Autoři projektu proto navštívili několik jiných divadelních budov, které vznikly ve stejné době. „Inspirovali jsme se, co se týče materiálu, a chtěli jsme vidět, jak prostor v době svého vzniku skutečně pravděpodobně vypadal, protože tady došlo k řadě zásahů a neexistuje téměř žádná fotodokumentace. Neměli jsme se k čemu vracet,“ potvrzuje ředitelka divadla Linda Rybáková.

Podle Moniky Krausové byly původně hodně dominantní šatny. „Měli jsme strach, že když je dáme jinam a nebude to tak komfortní, návštěvníci nebudou spokojení, ale rozhodli jsme se, že důležití jsou lidé, kteří se tu setkávají, a ne šatny, kde stráví chvilku času,“ dodává.

Autorům se podařilo skloubit design 60. let s absolutní modernou. „Zachovali jsem to původní, co bylo kvalitní, tedy dveře a madla nebo kryty topení. Nechali jsme i zrcadla,“ popisuje architektka.

Čtěte také

Ředitelka Linda Rybáková má nejraději místo před schodištěm do hlavního sálu, kde se otevírá pohled na velkou prosklenou stěnu. „Ta stěna vlastně proudí do nově vzniklé galerie. Architektonickým záměrem je nejen galerie jako taková, ale i prostor na stropě vedle skleněné stěny, kde chystáme výstavu dalších uměleckých děl, v tomto případě zavěšených,“ vysvětluje. První exponátem tu bude reliéf od Zdeňka Lhotského, jednoho z nejvýznamnějších současných českých sklářů.

V prvním patře zaujme atypicky řešené osvětlení v kavárně. „Zavěsili jsme sem podhled, do kterého jsme vetkli část klavírní skladby Oskara Nedbala. Do podhledu jsme nechali vyvrtat otvory jako notový zápis na linkách, ty noty svítí a prosvětlují kavárnu,“ ukazuje Monika Krausová.

Lidé si nově zrekonstruované divadlo v Táboře poprvé prohlédnou v pátek 21. února. Sezónu zahájí koncert Jihočeské filharmonie, se kterou zazpívá Ondřej Ruml.

Nahlédnout do upravených prostor táborského divadla nechává kulturní magazín Kavárna. Dále pořad přináší rozhovor o letošních Dnech slovenské kultury v Českých Budějovicích, představuje audioknižní podobu detektivky Michaely Klevisové Sněžný měsíc a připomíná filmy, které se natáčely na jihu Čech.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související