Svět hudby navždy opustili impozantní italská rusovláska Milva a velmi úspěšný hitmaker Barry Mason

2. květen 2021

Když nastoupily v 60. letech kapely jako Beatles, Rolling Stones a jiné, zdálo se, že přijdou o živobytí autoři, kteří psali písničky standardního popu. To se však nestalo, a tak i John Barry Mason mohl výrazně vyniknout ve své profesi.

Některé jeho songy, u jejichž zrodu stál, se hrají dodnes, jako třeba Delilah s Tomem Jonesem (u nás Karel Gott a Čas růží). Mason zkoušel být zpěvákem a hercem a také náhodným řízením osudu se stal manažerem mladého zpěváka Tommyho Bruce, který bydlel v domě v suterénu pod ním.

A tak se dostal Barry Mason do hudební branže, kde se postupně snažil prosadit jako autor písniček. Ty počáteční úspěchy byly spíše skromné, než se potkal se svým vlastně osudovým autorským partnerem Lesem Reedem.

Společně s ním poslal do světa nejeden velký hit. Hlavně The Last Waltz, Poslední valčík v podání populárního zpěváka Engelberta Humperdincka nabyl velké proslulosti, ovšem těch interpretů zvučných jmen, kteří měli v repertoáru písničky se spoluautorstvím Barryho Masona, bylo hodně. Vedle zmíněných Engelberta Humperdincka a Toma Jonese například Rod Stewart, Charles Aznavour, Barbra Streisand, Elvis Presley nebo Connie Francis.

Barry Mason  zajížděl i do Čech. Spřátelil se s ním zpěvák Jan Kalousek a byl také hostem Marka Ebena v pořadu Na Plovárně. Zemřel 16. dubna ve věku 85 let.

Italové ji pojmenovali La Rossa

Stejně jako odchod hitmakera Barryho Masona nevzbudil snad žádnou pozornost českých médií konec životní cesty (23. dubna ve věku 81 let) slavné italské zpěvačky, ale i filmové a divadelní herečky, impozantní rusovlásky, kterou svět zábavy a umění poznal pod zkráceným jménem Milva. 

La Rossa, jak ji podle barvy jejích vlasů pojmenovali Italové, se narodila jako Maria Ilva Biolcati a zpočátku se zdálo, že z ní bude italská Edith Piaf. Však také první písničkou, kterou nahrála na desku, byl Milord a také jako třiadvacetileté se Milvě dostalo jedinečné příležitosti zpívat repertoár Edith Piaf v pařížské Olympii.

Čtěte také

V témže roce, tedy v roce 1962, zpívala na festivalu v italském San Remu písničku, která se stala v její rodné zemi velkým hitem – Tango Italiano, které zazní v pořadu Světla ramp.

Díky svému jazykovému nadání zpívala také v němčině, francouzštině, španělštině, angličtině i japonštině. Měla velký úspěch jako zpěvačka a herečka s písněmi a dramaty Bertolda Brecha, spolupracovala se slavnými skladateli, s Enniem  Morriconem, Mikisem Theodorakisem nebo Vangelisem.

V Západním Německu se o Milvě psalo jako o šansoniérce zcela mimořádných hlasových a výrazových dispozic. Vystupovala v milánské La Scale, v berlínské Deutsche Oper nebo v londýnské Royal Albert Hall.

Nazpívala například velmi zajímavé a ceněné album s poezií pozoruhodné italské básnířky Aldy Merini a ještě dlouho předtím v roce 1982 v jejím podání silně zapůsobila píseň Alexander Platz,  jejíž slova popisují lásku v rozděleném Berlíně v době studené války.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související