Chlupatý kaktus, Slunečnice, Jen pro ten dnešní den. Ke všem těmto šlágrům napsal text herec Josef Gruss

11. duben 2021

Je tomu bezmála osmdesát let, co zářila v jinak krušných protektorátních časech výborná filmová komedie Martina Friče Hotel Modrá hvězda. Její úspěch nebyl postaven jenom na hvězdách, jako byli Nataša Gollová, Adina Mandlová a Oldřich Nový, ale také na písničce Slunečnice zpívané Inkou Zemánkovou.

Melodie je dílem pianisty i kapelníka Slávy Emanuela Nováčka a slova Josefa Grusse, pro kterého psaní textů nebyla profese, ale spíše záliba, ačkoliv z dnešního pohledu jsou jeho písničky tím, co nabylo největší proslulosti, byť samozřejmě jeho jméno je skryto jaksi v pozadí.

Vzato zcela vážně, Josef Gruss se navzdory svému širokému nadání cítil zejména hercem – divadelním a filmovým. Na svět přišel 9. března 1908 v Praze, vyrůstal na Vinohradech. Jeho otec byl námořník, a  i když se rodině brzy vzdálil, představoval pro Josefa v jeho vzpomínkách vzrušující vůni dálek.

Krátce působil v Osvobozeném divadle, ale také v kabaretu Červené eso jako herec, tanečník, zpěvák i autor – tam zaujal Karla Hugo Hilara, který ani ne pětadvacetiletému nadanému Josefu Grussovi nabídl angažmá v Národním divadle.

A tam až do začátku 70. let vytvořil nemalý počet výrazných rolí. V Národním divadle stál Josef Gruss v čele známého recesistického „Klubu dobráků“.

Souběžně se vyvíjela jeho kariéra filmového herce. Zřejmě nejznámější je jeho role nešikovného nápadníka v úspěšné komedii Martina Friče Eva tropí hlouposti, ale Josef Gruss v dalších desítkách filmů ztvárnil často vedlejší úlohy floutků a podobných typů, například ve snímcích Velbloud uchem jehly, Ryba na suchu, Rozina sebranec, Nezbedný bakalář, Příběh dušičkový, Slasti otce vlasti a sám režíroval často reprízovaný film na motivy románu Karla Poláčka Hostinec U kamenného stolu.

Čtěte také

K tomu psal skvělé písničkové texty pro šlágry své doby ve spolupráci s různými skladateli – se svým blízkým kamarádem E. F. Burianem Chlupatý kaktus nebo Má panna je v Panama sama, se Slávou Emanuelem Nováčkem Slunečnice, Jen pro ten dnešní den, Má milá voní resedou či Mám život hrozně rád nebo s Emanem Fialou Sám já chodívám rád.

Všechny tyto písně zaznějí v časově vzdálenějším nebo mladším podání Jiřího Korna, Ondřeje Havelky, Banjo Bandu Ivana Mládka, R. A. Dvorského, Oldřicha Nového a E. F. Buriana v pořadu Světla ramp.

Josef Gruss, jinak prý velmi dobrý vypravěč a společník, se zdatně vyjadřoval psaným slovem nejen v písničkových textech. Kromě jiných napsal humoristické romány S poctivostí nejdál dojdeš a Můj přítel Julius a také byl spoluautorem scénářů ke dvěma slavným filmovým komediím –  Těžký život  dobrodruha a Kristián.

Do konce svého života došel velmi dobrý herec, autor humoristických próz a divadelních her, scénárista a autor textů k velikým českým šlágrům Josef Gruss 12. dubna 1971, tedy právě před padesáti roky.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.