Studovat v Malajsii umožní nová spolupráce Jihočeské univerzity se školou v Cyberjaya

7. listopad 2019 15:33

Studenti z Budějovic by se mohli dál vzdělávat v Malajsii. Jihočeská univerzita totiž začala spolupracovat s Multimedia University v Cyberjaya. Prvním krokem je návštěva 19 malajských studentů v Jihočeském kraji, příští rok by naopak měli odcestovat Češi do Malajsie.

Ve skupině devatenácti studentů je nejvíc slyšet Afi. „Čtrnáctidenní pobyt v jižních Čechách je úžasný. Líbí se mi chladné počasí, městská architektura, která na mě dýchá klidem, baví mě všechno, co okolo sebe vidím,“ chválí.

Možnosti přijet do České republiky využil proto, že chce poznat univerzitu, český jazyk, tradice, kulturu i historii. To všechno ho zajímá a baví.

Se studenty přijela i děkanka univerzity Ong Sue Lyn. „Jsme tady kvůli programu výměny studentů. Zatím dva hlavní body jsou pobyt našich studentů tady a příprava pobytu českých studentů u nás v Cyberjaya,“ potvrzuje.

S výběrem Jihočeské univerzity jako partnera je spokojená. „Tahle univerzita je velmi vstřícná. Máme mnoho spolupracujících škol po celém světě, ale poprvé v České republice. Věříme, že tento vztah bude dobrý,“ dodává.

Čtěte také

Za navázáním spolupráce stojí Gabriela Ooi, původem Češka, která žije v Malajsii. „Vzniklo to asi trochu z popudu mě samotné, že mně by se to líbilo. Rozhodně si ty dvě země mají co nabídnout,“ popisuje.

Na výměnný pobyt jezdí studenti bakalářského programu, kteří mají možnost poznat, jak funguje univerzita, na které by v budoucnu mohli studovat. „Je to vlastně takový motivační program pro bakaláře k tomu, aby třeba postupně dál studovali tady,“ dodává Gabriela, která sama odjela za magisterským studiem do Malajsie, pak dostala nabídku zaměstnání a v zemi zůstala.

Vzhledem k oborům studia na malajské univerzitě by spolupráce mohla být zajímavá především pro ekonomickou, přírodovědeckou a pedagogickou fakultu Jihočeské univerzity.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související