Absolventi katedry germanistiky mají práci jistou

2. červenec 2018 14:14

Zájem o studium němčiny zůstává v posledních letech stabilní. Výhodou podle šéfky katedry germanistiky Hany Andrášové je, že o absolventy se znalostí němčiny mají zájem školy i komerční firmy.

Českobudějovická katedra germanistiky na pedagogické fakultě Jihočeské univerzity dostává 90 přihlášek ke studiu ročně. Z toho nastoupí přibližně třetina zájemců a jen 10 až 15 studium úspěšně dokončí.

„Každý absolvent má práci jistou, a to bez ohledu na to, jestli ukončí pouze bakalářské studium, nebo jde i dál do magisterského studia. Samozřejmě čím vyšší vzdělání, tím lepší uplatnění, ale i všichni bakaláři najdou své uplatnění na trhu práce,“ dodává vedoucí katedry Hana Andrášová.

Znalost němčiny může být výhodou například u firmy Bosch. Základním předpokladem je ale především odborné vzdělání, jazyky jsou na druhém místě.

„Stane se, že pro daný tým nebo projekt, kdy pracujeme pro německého zákazníka, si vybereme němčináře, ale i angličtináře vezmeme a umístíme ho jinde, kde zase pracujeme třeba s dodavatelem z Číny nebo Indie,“ uvádí jednatel českobudějovické pobočky Václav Pixa.

Firma Bosch má podle něj stejně jako ostatní zaměstnavatelé problém sehnat v současné době kvalitní pracovníky. „Samozřejmě situaci na trhu pociťujeme. Snažíme se s tím bojovat a zatím se nám vždycky povedlo ten objem nebo kvalifikaci pracovníků, které potřebujeme pro naše projekty, sehnat,“ doplňuje Václav Pixa.

Bez znalosti cizích jazyků se u podobných firem uplatní lidé jen v dělnických nebo základních technických profesích.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související