Studenti Jihočeské univerzity mohou jet na stáže do mnoha evropských zemí, ale i USA nebo Japonska

30. září 2019 09:45

Jihoamerickou Argentinu navštíví díky projektu Mezinárodní kreditové mobility na měsíc studenti a zaměstnanci Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Univerzita už v minulosti navázala spolupráci s tamní školou a letos v září přivítala v Českých Budějovicích návštěvu z Jižní Ameriky. Teď do Argentiny posílá svou vlastní výpravu.

Ústav romanistiky z filozofické fakulty Jihočeské univerzity úzce spolupracuje s univerzitami ve Španělsku. Teď se snaží prohloubit vztahy i se školami v Jižní Americe. „Bylo naším zájmem zprostředkovat studentům i jiné druhy španělštiny, aby měli příležitost je slyšet, případně aby měli možnost je sami jet poznat. A argentinská španělština je velice specifická,“ vysvětluje projektová koordinátorka Markéta Šmídová.

První studenti a zaměstnanci Jihočeské univerzity se do Argentiny podívají už letos. „Na argentinskou univerzitu se chystáme v listopadu. Na výjezd pojedou tři akademičtí pracovníci a dále se tam chystají také dva naši studenti, předpokládáme, že na měsíční studijní pobyt,“ doplňuje Markéta Šmídová.

Jihočeská univerzita spolupracuje i se školou v Peru. Cesty na peruánskou univerzitu by mohla podpořit takzvaná mezinárodní kreditová mobilita, která umožňuje výměny mezi partnerskými školami mimo země Evropské unie.

Čtěte také

„Pokud by tato žádost byla úspěšná, tak by to znamenalo, že by k nám mohli přijíždět peruánští studenti studovat zejména v navazujících magisterských programech a doktorských programech. Co se týká výjezdu našich studentů, tak by se tato spolupráce týkala zejména studentů doktorských programů, což je podmínkou té žádosti o mezinárodní kreditovou mobilitu,“ popisuje odborná asistentka z ústavu romanistiky na filozofické fakultě Jana Pešková.

Jihočeská univerzita má v současnosti více než 300 partnerských univerzit po celém světě. „Nejrozšířenější spolupráce je se zeměmi Evropské unie, tradiční jsou partnerství v Německu a Rakousku, dále Španělsku, Norsku, Finsku. Pak má Jihočeská univerzita velmi bohatou síť mimo Evropskou unii, spolupracujeme s univerzitami v USA, Austrálii, ale i exotičtějších zemích, jako je Japonsko, Papua-Nová Guinea, Zambie,“ doplňuje referentka pro zahraniční vztahy Věra Filipová.

Na studijní pobyty a praktické stáže letos z Jihočeské univerzity vyjede odhadem 200 studentů.

autor: Ondřej Hanousek
Spustit audio

Související