Stromy polámané větrem na Dačicku poškodily i oplocenky připravené na výsadbu

25. únor 2020 11:04

Lesníci na Dačicku kromě stromů napadených kůrovcem likvidují i polomy způsobené větrem. Vichřice vyvrátila stromy, které měly pomoct s přirozenou obnovou lesa. Aby je lesníci vytěžili, budou muset na některých místech otvírat oplocenky, které měli připravené na výsadbu nových stromků.

„Kůrovcovými těžbami došlo k otevření porostů. Vytvořilo se mnoho porostních stěn a porosty jsou dnes jako ementál, samá holina. Když foukne silnější vítr, stromy samozřejmě začnou padat,“ ukazuje jednu z vytěžených holin Jaroslav Mátl z odboru životního prostředí městského úřadu v Dačicích.

Stromy odsud zmizely kvůli kůrovcové kalamitě. Tu zde těžaři stále likvidují. Navíc teď musí odstraňovat i stromy, které v posledních dnech popadaly kvůli silnému větru.

S jedním z harvestorů pracuje Jan Liška. „Je to určitě náročnější, když jsou ty stromy přes sebe. Dřevo je různě napružené, a aby nespadlo někam, kam nemá, musí se dávat pozor. Může tu být nějaký zavěšený strom a opatrnost je na místě,“ komentuje.

Jenom v dačických městských lesích polámal silný vítr zhruba tisícovku metrů krychlových dřeva. V celém regionu jsou ale škody mnohem větší. „Máme údaje od Lesů České republiky. Na lesní správu Český Rudolec je to zhruba 15 až 20 tisíc kubíků a na lesní správu Telč kolem dvou tisíc kubíků dřeva,“ uvádí Jaroslav Mátl.

„V porovnání s kůrovcem ty škody tak velké nejsou, což je dobře, nicméně v dnešní době, kdy je situace na trhu s dřevem napjatá, tomu polomy samozřejmě nepřidávají,“ dodává.

Čtěte také

V lesích, kde jsou popadané stromy v oplocenkách, může nastat problém. „Oplocenka se bude muset někde otevřít a to dříví zevnitř šetrně vytáhnout ven. To jsou další náklady a další komplikace se zpracováním polomů,“ vysvětluje Jaroslav Mátl.

Škodám způsobeným silným větrem se podle něj stoprocentně zabránit nedá. „Neexistuje porost, který by vichřicím odolal. Vždy nějaké škody budou, jde pouze o to, jak je eliminovat. Už při zakládání porostů vznikají určitá opatření a jediným receptem je sázet smíšené porosty s velkým podílem listnatých stromů, které mají odolnější kořenový systém, takže větru odolají více než například smrk,“ říká Jaroslav Mátl.

Kromě stromů polámaných větrem budou lesníci na Dačicku nadále řešit i kůrovcovou kalamitu. Podle odhadů Jaroslava Mátla z odboru životního prostředí městského úřadu v Dačicích by i v letošním roce měli vytěžit kolem půl milionu metrů krychlových kůrovcového dřeva.

Spustit audio

Související