Kravské nebe. Moderní, téměř bezobslužnou stáj pro mladý dobytek postavili v Bernarticích na Písecku

5. září 2024 11:24

Moderní stáje pro mladý dobytek zpříjemňují život zvířatům i jejich ošetřovatelům. Zemědělci už je vybudovali na mnoha místech v republice. Letos se to podařilo také v Zemědělském družstvu Bernartice na Písecku. Investice za 25 milionů korun by měla zvýšit zisky podniku.

„To je kravské nebe,“ ukazuje novou stáj pro mladý dobytek předseda zemědělského družstva v Bernarticích Pavel Rozhoň. „Tuto stáj jsme stavěli podle nejnovějších trendů. Máme tady čidla, která měří teplotu a vlhkost, tím pádem se reguluje množství vzduchu, který stájí proudí,“ dodává.

Jakmile se například do oken začne opírat slunce, spustí se automaticky rolety. „Meteostanice vyhodnotí, že je například čas částečně zastínit jednu stranu stáje. Pokud se zvýší teplota, dá pokyn ventilátoru, aby se vyčistil vzduch. V podstatě je tady stále takové zdravé ovzduší, není tady ani cítit čpavek jako v některých starých stájích,“ popisuje Pavel Rozhoň.

Čtěte také

Díky moderním technologiím zaměstnanci do stáje téměř nechodí. „Prostor je víceméně bezobslužný, pracovníci jenom vyhrnují hnůj a zaváží krmení. Je tady proto maximální klid a zvířata nic neruší,“ potvrzuje předseda družstva.

Každé z telat má ve svém boxu dost místa. „Stáj je dimenzovaná na 270 telat, to byl záměr, aby tady zvířata měla prostor, maximální pohodu. Slibujeme si od toho, že budeme mít vyšší přírůstek, tím pádem ekonomika odchovu mladého dobytka bude na daleko vyšší úrovni,“ uvádí Pavel Rozhoň.

Podle prezidenta Agrární komory České republiky Jana Doležala zemědělci modernizují nejenom v živočišné, ale také v rostlinné výrobě. „Jde zejména o trendy takzvaného precizního zemědělství, to znamená stroje pro přesné setí, stroje pro přesnou aplikaci přípravků na ochranu rostlin. Záměrem je především ušetřit náklady a také držet výnosy v době klimatické změny,“ říká. Jednou z moderních technologií, která v zemědělství může najít své uplatnění, je monitoring polí pomocí dronů.

Spustit audio

Související