Do roku 2030 chce v Česku skončit s chovem prasat 52 procent současných chovatelů

18. leden 2022 16:12

Velkochov domácích prasat skomírá. V průběhu uplynulých dvaceti let se jejich počet v Česku snížil na pětinu. V zemědělském družstvu Bělčice na Strakonicku chov prasat ale ještě nevzdali.

Chov prasat má v Bělčicích velkou tradici, zemědělci je začali chovat už v 60. letech minulého století. Vedení družstva zatím nízké ceny vepřového masa od chovu neodradily. „Chov prasat jsme nezrušili díky tomu, že máme vlastní zpracovnu masa a že využíváme energii z naší bioplynové stanice. Tím si výrazně snižujeme náklady na provoz,“ vysvětluje předseda Karel Zeman.

„Dohodli jsme se ale, že kvůli nízkým výkupním cenám masa snížíme počet prasnic přibližně na 120 ze 180,“ dodává.

Bělčické zemědělské družstvo nechce zrušit chov i proto, že do něj v posledních letech investovalo několik milionů korun. „Udělali jsme nejen opravy budov, ale také jsme investovali do technologií chovu, jako je krmení, ventilace a využití tepla z bioplynové stanice,“ uvádí Karel Zeman.

Čtěte také

Největší investicí bělčického zemědělského družstva za posledních pět let bylo vybudování zpracovny masa za 25 milionů korun. I proto vedení se zrušením chovu prasat zatím nepočítá. „Poptávka po regionálních produktech v posledních letech stoupá, proto výroba a následné zpracování by mohly pomoci zlepšit ekonomiku chovu prasat,“ doplňuje ekonom David Kup.

Do roku 2030 chce skončit s chovem prasat v České republice 52 procent současných chovatelů, třicet procent už letos.

„Po téměř dvou letech poklesu výkupní ceny, která je na úrovni nějakých devadesátých let, to je dlouhodobě neudržitelné. V současné době chovatelé doplácejí až tisícikorunu na vykrmené prase. Hlavní příčinou jsou skryté národní dotace našich konkurentů z jiných zemí, třeba polská vláda údajně vydává přes dvě miliardy na záchranu těchto ohrožených odvětví. A pokud tady budou chovy zlikvidovány, nebude důvod, aby to dovozové maso bylo prodáváno za nízkou cenu,“ uvádí ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Podle informací agrární komory uvažují o zrušení chovů i někteří chovatelé drůbeže a dojného skotu. Kvůli navýšení cen krmiv, nafty a energií bude pro ně produkce vajec a mléka za stávající ceny rovněž nerentabilní.

Spustit audio

Související