Stovky metráků ryb prodají před Vánoci jihočeští rybáři. Lidé chtějí nejen kapry, ale třeba i amury a líny

21. prosinec 2022 11:45

Nejdřív prošli očistnou kůrou a teď čekají, až si pro ně někdo přijde. Takový je osud vánočních kaprů. Už několik dnů před Štědrým dnem si pro ně jezdí zákazníci z Čech i zahraničí přímo na sádky. Prodej začal například i na sádkách Krajského školního hospodářství v Hrbově na Prachaticku.

„Máme tady samozřejmě naši tradici – kapra, a to jak lysého, tak šupinatého. Kapr první třída, to je ryba do dvou a půl kila, a pak kapr výběr nad dvě a půl kila,“ ukazuje sádecký Josef Ondrák. „Dále amur bílý, ten je docela populární při vánočních prodejích, a v nabídce je i lín obecný,“ dodává.

Mezi prvními zákazníky na sádkách byli Filip Miráček a Antonín Bartoš. Jeden přijel až z Velešína, druhý z nedalekých Netolic. Oba jezdí do Hrbova nakupovat vánoční kapry pravidelně, líbí se jim hezčí prostředí než u stánku ve městě.

Čtěte také

Prodej potrvá až do pátečního dopoledne. „Je tady zhruba šededát metráků ryb, z toho polovina kapra jedničky a polovina výběru,“ uvádí ředitel Krajského školního hospodářství Petr Stehlík. Celkem se v Jihočeském kraji prodají stovky metráků ryb.

Většina ryb ze sádek v Hrbově ale putovala do zahraničí, a to už na začátku prosince. „Letos byl o ryby v zahraničí velký zájem. Ty už jsou ze sádek odvezené a nechali jsme si pouze ryby na vánoční prodej. Největší zájem bývá tradičně v Polsku, Německu, ale i ve Francii a Rakousku,“ říká Petr Stehlík.

Stejně jako ostatní rybářství museli i rybáři z Krajského školního hospodářství ryby zdražit. „Je to kvůli nárůstu cen pohonných hmot a nárůstu krmiv. To zdražení ale není nijak zásadní, u nás se jedná o deset korun na kilo,“ upřesňuje ředitel.

Pokud si lidé pro vánočního kapra přijedou na sádky jihočeských rybářů, zaplatí za kilogram živé ryby od 95 do 120 korun.

Spustit audio

Související