Na plantáži u Budějovic si lidé mohou uříznout vánoční stromek sami, dostanou pak slevu

17. prosinec 2022 08:46

Za vánoční stromky si na většině prodejních míst letos připlatíme. Pěstitelé je kvůli vyšším nákladům zdražili až o patnáct procent. Stromky je možné koupit na mnoha místech, mimo jiné na plantážích. Na jedné z nich, v Zálužicích u Češnovic na Českobudějovicku, si je lidé mohou vybrat dopředu a před Vánocemi vlastnoručně uříznout.

Pro vánoční stromek na plantáž u Češnovic nedaleko Českých Budějovic přijeli Linda a Michal Habartovi. Vybrali si ho už před několika dny. „Aby byl stromek čerstvý, uřízneme si ho až teď,“ říká Linda Habartová.

Jan Hoch prodává vánoční stromky na třech hektarech. Letos zaznamenal menší zájem. „Ve srovnání s loňským rokem jsme zaznamenali propad zhruba o třetinu. Ekonomická situace není dobrá a loni pro nás vlastně bylo výhodné, že nebyly trhy, takže asi i proto bylo víc lidí tady,“ říká.

Zákazníky se teď snaží přilákat výhodnější cenou. „Udělali jsme takový kompromis a nabídli lidem možnost, že si sami stromek uříznou. Pak mají nárok na slevu, protože nám pomohou, vlastně si to odpracují,“ vysvětluje.

S pilou proto na plantáž vyrazil i Zdeněk Hoďánek ze Žabovřesk na Českobudějovicku. „Je to tradice, vždycky se snažím si stromeček uříznout sám,“ dodává.

Prodej vánočních stromků potrvá na většině míst až do 23. prosince.

Spustit audio

Související