Pohyblivý betlém, bílá krajina, zvyky prababiček. Do Jihočeského muzea se vrací velká vánoční výstava

24. listopad 2022 08:05

Jak prožívali adventní čas a vánoční svátky naši předci, ukazuje velká výstava v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Tradiční expozici tam slavnostně otevřou ve čtvrtek 24. listopadu odpoledne. Návštěvníci si na vlastní kůži mohou vyzkoušet i některé zvyky našich prababiček.

Ve vánoční výstavě s názvem Andělský zpěv slyšeli, do Betléma běželi... se lidé přenesou do dob našich předků a poznají, jak se vánoční svátky slavily hlavně na venkově. „Dozvíte se spoustu zajímavostí o vánočním zvykosloví, tradičních adventních obchůzkách i o předmětech, které už většinou najdeme jen zapomenuté na starých půdách,“ přibližuje garant výstavy Václav Holas.

Ukazuje, že je možné například zaklepat na kurník uprostřed velkého sálu. „Když zakokrhá kohout, tak to znamená svatbu do roka. Toto je starý český zvyk v Čechách i na Moravě, o Vánocích lidé věřili, že zvířata mohou prorokovat budoucnost,“ vysvětluje.

V sále je i velký pohyblivý betlém. „To je krásný betlém, který vznikl v 50. letech. Je tu třeba větrný mlýn, vodní mlýn, opravdu hezká přehlídka řemeslníků. Mně se líbí například ten otáčející se stromeček, to už je pozdní záležitost. Je vidět, že betlém je novější, ale přesto je velice krásný,“ popisuje Václav Holas.

Od betlému se návštěvníci mohou přesunout k výjevu ze vsi, který ukazuje rybník a kolem něj lyžaře, bruslaře, chlapce v kožešinové vestičce, stromečky. „Tady jsme se snažili ukázat to, co českým Vánocům dnes už tolik chybí – ta bílá krajina. Jsou tady i různá zvířátka, protože lidé v minulosti nemysleli jenom na sebe a zvířata přikrmovali,“ líčí kurátor.

Pro naše předky mělo období Vánoc poněkud odlišný význam. Dříve advent představoval dobu, kdy se lidé ve svých životech skutečně zastavili a shon nahradilo očekávání zázraků, které měly Vánoce přinést. Vyvolat v lidech podobné pocity je i jedním z  cílů výstavy. „Ukazujeme, že advent a Vánoce nejsou jen o dárcích, Mikulášovi a Ježíškovi, ale že se k tomuto období váží i různé tradice z oblasti stravování, hudby, věštění nebo zdobení našich domovů,“ podotýká Václav Holas. V expozici nechybí staročeské pečivo, takzvané jihočeské kynuťáky, obrázky, které se lepily na perníky, nebo podmalby na skle.

Čtěte také

V chodbě čeká na návštěvníky Mikuláš s čertem a s andělem, ale také na stěně pověšená maska Perchty. „Ta dětem hrozila, když se nepostily, že jim rozpáře břicho. Chodila na Štědrý večer v některých oblastech. Je to vlastně hlava nějaké divoké kobyly, je celá rudá, má vykulené oči a cení zuby. Maska se nosila ještě na tyči, takže byla skutečně vysoká a šel z ní strach,“ vypráví Václav Holas.

Po dvou covidových letech hostí Jihočeské muzeum velkou vánoční výstavu bez omezení. „Před dvěma lety jsme výstavu kvůli covidu museli zrušit úplně a loni to bylo takové trochu šidítko. Letos čekáme velmi slušnou návštěvnost, v řádu tisíců,“ připomíná ředitel František Štangl.

Výstavní panely doplňují ilustrace Nely Korbelové, která je vytvořila speciálně pro tuto výstavu. Po celý advent budou navíc lidoví tvůrci v expozici předvádět stará řemesla.

Výstava Andělský zpěv slyšeli, do Betléma běželi... potrvá v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích do 2. ledna.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související