Ježíšek pořád proti někomu bojuje, ale neprohrává. O Vánoce se nebojím, usmívá se etnograf Jan Kouba

17. prosinec 2021

Naši předci během adventu nezdobili svá obydlí, neslavili, netančili. Naopak se postili v jídle i v chování. Byly to dny ticha, zimy a tmy. Pravé oslavy vypukly až na Štědrý večer – poté, co vyšla první hvězda, rozsvítili i lidé bohatě svá obydlí, dali si sváteční večeři a čekali na půlnoční. A během toho se bavili nejrůznějšími obyčeji.

Jak vysvětlil etnograf Prácheňského muzea v Písku Jan Kouba, Ježíšovo narození pak lidé světili několika dalšími svátky. Teprve do nich se soustředily hody a vánoční program. Připomínky Vánoc mizely z lidských obydlí až na Hromnice. „My jsme si to celé otočili,“ říká Jan Kouba s tím, že slavíme už od listopadu a po rozdání dárků pro řadu lidí Vánoce končí.

Historie vánočních svátků je velmi stará. „Vůbec poprvé v dějinách lidstva někdo slavil narození Ježíše Krista – alespoň podle nejstarší zmínky, kterou máme k dispozici – ve čtvrtém století našeho letopočtu. Kdy to přichází do Čech, těžko říci. Ale jisté je, že ve středověku tady lidé Vánoce slavili. Slavili je v úplně jiné podobě, než je slavíme dnes,“ uvádí etnograf.

I advent byl zcela jiný. Třeba to, že Štědrému dni budou předcházet čtyři neděle, nikoli týdny, a že délka adventu bude klouzavá od 22 do 28 dnů, se rozhodlo až ve středověku.

Čtěte také

„Všechno se utváří postupně, posouvá se to, upravuje, mění. A ty změny jsou pořád rychlejší a rychlejší. Kdybychom se probudili za sto let, Vánoce nepoznáme. Pravděpodobně zůstane duchovní stránka věci, bude se připomínat narození Ježíše, ale jaké tradice, zvyky, události s tím budou spojené, kdo ví,“ uvažuje Jan Kouba.

Iniciativu za to, abychom se začali vyhýbat pojmu Vánoce, z pozice etnografa nehodnotí. O zánik nejoblíbenějších svátků v roce se ale nebojí: „Určitě se to nestane. Pokud nějaké svátky něco překonaly, všechny události a režimy, tak to byly Vánoce.“

„Ostatně existuje i iniciativa Zachraňme Ježíška proti Santa Clausovi – je to úsměvné, protože Ježíšek pořád proti někomu bojuje. Před první světovou válkou bojoval proti Weihnachtsmannovi z Německa, potom proti Dědovi Mrázovi, teď proti Santa Clausovi… A Ježíšek všechny porazil, Ježíšek neprohrává! Takže se nebojím ani o ty Vánoce,“ dodává s úsměvem.

Celý rozhovor s etnografem Janem Koubou o jednotlivých svátcích adventu a Vánoc i o starých obyčejích ve srovnání s novými zvyky si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.