Adventní městečko v Českých Budějovicích bez omezení. Vyšší náklady kvůli drahým energiím radnice neřeší

4. prosinec 2022 09:49

Advent plný smíchu, dobrého jídla a pití a setkávání s rodinou a přáteli. A také vyzdobená města a otevřené vánoční trhy. Po dvou letech s proticovidovými omezeními si lidé znovu užívají předvánoční čas bez restrikcí. Jihočeši i turisté z Rakouska a Německa míří třeba do Českých Budějovic. Program adventního městečka tam neomezily ani rostoucí náklady.

Koledy, vůně svařáků a stovky světýlek dotvářejí vánoční atmosféru v adventním městečku na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. „Je to tady krásné,“ usmívala se spokojeně Martina, která do Českých Budějovic přijela z Jindřichova Hradce.

Kolem Samsonovy kašny vyrostlo kluziště, bruslit vyrazil například Zdeněk z Tábora se svými syny. „Přijeli jsme se podívat, zlákala nás dobrá organizace města. Věříme, že si to užijeme,“ komentoval.

Čtěte také

Pořadatelé adventu, agentura Art4promotion, o kluziště návštěvníky neochudila ani letos, kdy ceny za energie výrazně stouply. Na ledovou plochu i elektřinu jí město přispěje. Náklady budou kolem dvou milionů korun.

„Českobudějovický advent je značka. Jako nové vedení města vám chceme slíbit, že uděláme všechno pro to, aby byl i v příštích letech. Nechtěli jsme nic omezovat, chceme, aby tu bylo kluziště, abychom si advent společně užili, protože při všem, co posloucháme o úsporách a tak dále, nám běží čas a ten se nedá nikdy vrátit,“ ujistil při rozsvícení vánočního stromu jihočeský hejtman a českobudějovický radní Martin Kuba.

Cílem je udělat z předvánočních trhů v Českých Budějovicích značku, podobně jako ji mají trhy v Rakousku, a posílit tak turistický ruch ve městě i během zimních měsíců. Podle Martina Kuby tak i za zvýšených nákladů jde o výhodnou investici.

Spustit audio

Související