O služby úklidových firem je před Vánoci velký zájem. Lidé nejčastěji chtějí umýt okna

19. prosinec 2022 08:05

Vánoce by měly být časem rodinné pohody a rozjímání. Než ale můžou poklidné svátky začít, znamená to pro řadu českých domácností generální úklid. Tradičně v tuto dobu stoupá zájem o pomoc profesionálních firem.

„Vozíme profesionální vysavač, ten používáme denně, potom tu máme mycí stroj na koberce, parní čistič, který výborně vyčistí kuchyň i koupelnu,“ ukazuje Larysa Bedrynec, provozní pracovnice českobudějovické úklidové firmy, obsah kufru auta, ve kterém nechybí ani schůdky.

Samotný úklid domácností mají na starosti čtyři pracovnice. Obvykle za den stihnou buď jeden větší dům, nebo dva byty. Tanya a Olha mají svou práci rády, i když přiznávají, že před Vánoci mají napilno. „Kdyby nás to nebavilo, tak to nemůžeme dělat. Líbí se nám, že je za námi vidět výsledek práce,“ říkají.

Vyšší poptávku eviduje úklidová firma už od podzimu. „V polovině října začal předvánoční čas úklidů, poptávka je výrazně vyšší než v průběhu roku,“ potvrzuje obchodní zástupkyně Veronika Černá.

Letošní zájem o předvánoční úklidy ale předčil i minulý rok. „Oproti loňskému roku je téměř stoprocentní nárůst. Lidé loni asi využívali home office a karantény a svůj čas, který měli, věnovali úklidu. Teď už jsou většinou v práci a chuť do úklidu je menší, takže volají nás,“ uvažuje Veronika Černá.

Největší zájem mají lidé o mytí oken. Pak následuje čištění koberců a čalounění a celkový, generální úklid domácnosti.

Spustit audio

Související