Špičkový přístroj s velkým pozlaceným zrcadlem létá ve vesmíru. Odborníci ho konstruovali dvacet let

16. červenec 2023

Obvykle si ani neuvědomujeme, jak pozoruhodné vědecké přístroje fungují ve vesmíru nad našimi hlavami. Jedním z nejšpičkovějších, podle jihočeské astronomky Jany Tiché v současné době možná nejšpičkovějším vůbec, je James Webb Space Telescope, tedy vesmírný dalekohled Jamese Webba. Ten před rokem poslal na zemi první astronomické snímky.

„První snímky pořízené teleskopem Jamese Webba, na kterých už byly vidět skutečné kosmické objekty a ne jenom zaostřování, byly prezentovány veřejnosti 11. července 2022,“ připomíná Jana Tichá.

Vývoj teleskopu začal už v roce 1996, výroba byla dokončena v roce 2016. „Všechny peripetie spojené s nedostatkem peněz a částečnými změnami v koncepci byly ještě završené peripetiemi s testováním v hale. Zasáhla do toho totiž pandemie covidu a v hale se nemohlo potkávat více lidí,“ dodává astronomka.

Čtěte také

Vesmírný dalekohled Jamese Webba nakonec zamířil do kosmu 25. prosince 2021 na evropské raketě Ariane 5. Od začátku byl koncipován jako rozkládací, aby se vešel pod kryt rakety.

Teleskop má hlavní zrcadlo o průměru 6,5 metru složené z 18 šestiúhelníků vyrobených z beryllia, poměrně lehkého, ale pevného kovu. „Ty díly zrcadla, šestiúhelníky z beryllia, jsou ještě pozlacené, aby byla optická plocha hodně odrazná a aby to vydrželo působení chladu v kosmickém prostoru,“ popisuje Jana Tichá.

Pokud lidé chtějí vidět snímek z Webbova kosmického teleskopu, mohou vyrazit k českobudějovické hvězdárně. Na fasádě budovy je velká fotografie, která zachycuje část Orlí mlhoviny s takzvanými Sloupy stvoření. „Jsou tam krásně vidět mladé hvězdy, které na snímku z Webbova teleskopu září takovou výraznou červenou, až světélkující barvou,“ doplňuje Jana Tichá.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.