Specialitou hasičů z Milenovic je vodní fontána, používají na ní až šedesát hadic

4. březen 2016

S vodou se umějí pobavit, ale také jim přináší nejvíc práce. Dobrovolní hasiči z Milenovic na Písecku často vyjíždějí kvůli záplavám. Na jejich zbrojnici je dokonce značka, která ukazuje, kam až sahala povodeň v roce 2002.

„Máme tu řeku Blanici, která se naposledy vylila v roce 2013. Voda byla až na návsi a dostala se asi do sedmi domů. Ještě větší problémy jsou ale se záplavami ze západu, od státní silnice. Pravidelně každý rok při jarním tání nebo přívalových deštích voda ohrožuje několik obydlí,“ popisuje velitel sboru Václav Šupitar.

Hasiči proto mají k dispozici pytle a další vybavení, především ale čekají na plánovaná protipovodňová opatření. „Už jsou navržená a čeká se na peníze a realizaci. Protipovodňová opatření už má obec Radčice, která je nad námi, a tím víc vody přichází k nám. Stoka ji nestačí pobírat, takže by tu měla být nová stoka, která povede kolem vesnice a bude se vlévat do řeky,“ vysvětluje Václav Šupitar.

Sbor dobrovolných hasičů Milenovice je zařazený v kategorii JPO5, zasahuje tedy pouze v katastru obce. Vyjíždí průměrně pětkrát až šestkrát ročně. „Všichni členové zásahové jednotky dostanou upozornění na mobil a sbíhají se do hasičárny. Někdy jsme schopni vyjet za pár minut,“ říká starosta Václav Plundrich.


Dobrovolné hasiče z Milenovic můžete do pátku 11. března 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) MILENOVICE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
V pátek 11. března po 15. hodině odvysíláme medailonek dalšího vylosovaného sboru dobrovolných hasičů.

V Milenovicích je i přípravka, mladší a starší hasiči a družstvo dorostu. To vede Vilém Plundrich. „Tuhle generaci jsem si vychovával od přípravky, prošel jsem s nimi všechny věkové kategorie,“ komentuje.

Už si podle svých slov ani nevzpomene, s kolika dětmi se u hasičů setkal. Někteří dnes soutěží například za okolní obce Krč nebo Paseky. „Nemrzí nás, když tam odejdou, naopak spolupráce mezi sbory funguje bezvadně. Pokud by někdo u nás neměl až takové využití, je jedině dobře, že může cvičit za jiný sbor,“ připomíná.

Pro udržení mladých je podle něj důležitá právě výchova. „My jsme vlastně přípravku ze začátku postavili na vlastních dětech. Nejlepší pro děti v hasičině je, když mají rodiče také u hasičů. To zkrátka funguje a děti u toho vydrží,“ myslí si.

Sám je pak nejvíc pyšný na to, že jeho syn slouží u hasičů na jaderné elektrárně Temelín, druhý syn tam také nastoupí, dcera studuje na hasičské škole v Českých Budějovicích, kam chodí i dcera jeho bratra. „Je skvělé, že máme nejen u dobráků, ale i profesionálů lidi, které jsme si tady vychovali,“ dodává Vilém Plundrich.

SDH Milenovice bojuje v soutěži Dobráci roku. Pohárů je v různých koutech zbrojnice nespočet

Specialitou milenovických hasičů, která baví celé okolí, je vodní fontána. Připravují jí pro akce, například oslavy města Protivín. „Použije se na ni padesát nebo šedesát hadic, dvacet rozdělovačů a třeba i 45 proudnic. Je to náročné, vybavení si půjčujeme i od okolních sborů, ale vyplatí se to. Fontána měla obrovský úspěch na oslavách města, takže asi zase takovou podívanou uděláme,“ uzavírá Václav Šupitar.

Spustit audio