Špatná volba zaměstnání může člověku zničit zdraví, upozorňuje lékař tradiční čínské medicíny

22. listopad 2023

Každý člověk je jako strom, který vyrůstá z kořenů svých vloh. Tím, jak se o sebe stará a jak sám sebe vnímá, tvoří svůj kmen. A listy v koruně, to je to, jak se chová a čím působí na své okolí. Z této poetické teorie vychází jakýsi „radar tradiční čínské medicíny“, který dokáže odhalit až 144 tisíc typů osobností a dává podrobný popis jejich negativních i pozitivních vlastností. Příklady uvádí lékař Petr Hoffmann ve své knize Kořeny čínské medicíny.

Jak říká, naše silné stránky jsou hřivny, na kterých bychom měli stavět. „Jedno čínské přísloví říká, že kdo zná druhé, je chytrý, a kdo zná sebe, je moudrý. Je dobré vědět, co od sebe můžete čekat, na co máte a na co nemáte. Jinak se stávají takové situace jako v 50. letech, kdy pomocného zedníka udělali předsedou a dopadlo to vždycky špatně. On na to chudák neměl a stresoval se,“ popisuje.

Takový nesoulad podle něj vždy přinese nerovnováhu a člověk stůně jak po stránce psychické, tak po stránce fyzické. „Staří Číňané říkali, že nemá smysl léčit tělo, dokud se nevyléčí duše. Většina nemocí je takzvaně psychosomatických, člověk má nějaký problém a to, co je příčina a co důsledek, co bylo dřív, jestli vejce, nebo slepice, se už téměř stírá,“ říká Petr Hoffmann.

Čtěte také

„Radar tradiční čínské medicíny“, který je k dispozici i na webu tcmradar.cz, může pomoci člověku najít profesi, pro kterou se hodí. „Někdo je perfektní skladník a někdo zase perfektní herec. Když bude perfektní herec dělat skladníka, bude v tom mít chaos, bude mu to úplně jedno a nakonec ho vyhodí. A když skladníka, který má rád práci bez lidí, pošlete na jeviště, bude mít týden předem trému, bude mít průjmy, infarkty, migrény a nakonec stejně ten výkon bude podprůměrný,“ připomíná lékař.

Nerovnováha se projeví na zdraví. Začíná to stagnací. „Podle čínské medicíny má vše vyváženě a dynamicky plynout. Ve chvíli, kdy se zastaví voda v potoce, je to vždycky špatně. Od té stagnace je to vlastně jako ucpaný okap. A to si můžeme představit třeba jako cystu, nádor, zvětšenou štítnou žlázu. Nejčastěji to začíná tím, že se člověk ani nemůže nadýchnout, má tlak na hrudi, knedlík v krku,“ líčí Petr Hoffmann.

Celý rozhovor s lékařem tradiční čínské medicíny Petrem Hoffmannem si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související