Současnost a příběh z antického Říma se prolínají v románu Krása bezvýznamnosti

22. listopad 2017

Už tři romány napsal spisovatel Štěpán Šimek. Poslední z nich se jmenuje Krása bezvýznamnosti a odvíjí se ve dvou časových rovinách. Autor ukáže, jak drobná událost v dávné minulosti může ovlivnit současnost.

Štěpán Šimek v příběhu prolíná moderní dobu a starověký Řím. „To téma mi nějak přinesl život. Při soukromém studiu antické historie a reálií jsem se dostal k osobě Agrippa Heroda, který byl vnukem Heroda Velikého. Jeho život na mě zapůsobil. Ač je zmíněn v historii velmi málo, myslím si, že mohl ovlivnit tok evropských dějin,“ vysvětluje.

V románu pracuje s myšlenkou, jak jedna zdánlivě nevýznamná epizoda může velmi ovlivnit budoucnost. „Proto jsem si vybral dějiny antické, kde podle mého jsou ty činy, které posunují naši civilizaci,“ dodává.

Štěpán Šimek se narodil v roce 1971 v Plzni. První knihu začal psát kolem roku 2010. „Prostě přišlo nutkání psát. Sedl jsem k počítači a zkoušel dát dohromady příběh, který jsem měl v hlavě. To nakonec vyústilo v knížku Tak si nestěžuj...,“ vypráví.

Následoval román Padnout vzhůru. První dvě knihy byly podle Štěpána Šimka velmi ovlivněné jeho životem. Objevuje se v nich hodně reálií a osob z jeho okolí. Krása bezvýznamnosti už je výsledkem spojení fantazie a studia reálií.

Také proto vznikala ze všech nejdéle. „Pracoval jsem na ní s přestávkami asi rok a půl. Chtěl jsem čtenáři zprostředkovat velmi reálný a plastický obraz starověkého Říma a dával jsem si záležet na detailech osobností i na tom, aby časové linky souhlasily,“ dodává.

Ve volném čase spisovatel sportuje, cestuje a také rád sám čte. „Sleduji, co píší ostatní autoři, nahlížím do těch knih, ale musím přiznat, že jsem nečetl žádnou současnou literaturu. Inklinuji k trochu klasičtějším autorům,“ uzavírá.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE

Spustit audio