Šlo o minuty, ale policejní pes Rapp našel pohřešovaného muže včas. Dostal za to ocenění Statečné psí srdce

3. červen 2024

Velký úspěch má na svém kontě pětiletý německý ovčák Rapp, který letos na jaře dostal ocenění v prestižní anketě Statečné psí srdce. Jestli se ptáte, zda šlo o medaili, nebo věnec buřtů, variantou bé se blížíte k pravdě. Rappa opravdu nejvíc zajímala taška pamlsků, kterou s páníčkem, policejním psovodem Karlem Prokopem mimo jiné obdrželi.

Policejní psovod ze Skupiny základních kynologických činností v Českých Budějovicích Karel Prokop byl ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice hostem společně s tiskovým mluvčím Miroslavem Šupíkem z Územního odboru Policie České republiky v Českém Krumlově.

Policejní pes Rapp dostal ocenění Statečné psí srdce

„Anketa Statečné psí srdce je v České republice tradiční soutěží. Vyhlašuje se už od roku 2010 a týká se jak profesionálních, tak laických psů. Ti dostávají ocenění za záchranu lidského života, případně za to, že dlouhodobě pomáhají při chránění životů,“ vysvětluje Miroslav Šupík.

Policejní ovčák Rapp obdržel Cenu hlavního partnera soutěže, a to za událost z února 2023. „Prvního února jsem byl s Rappem klasicky ve službě. Před devátou hodinou mě operační důstojník vyslal do malé obce Čenkov u Bechyně s tím, že se tam ztratil muž středního věku a pohřešuje ho jeho příbuzná,“ vzpomíná psovod Karel Prokop.

Žena policistům řekla, její příbuzný má zdravotní problémy. Naposledy ho viděla v nočních hodinách, ráno už doma nebyl. „Poskytla nám jeho popis, včetně oblečení, které měl mít na sobě. A tak jsem se spojil s ostatními hlídkami a rozjeli jsme pátrací akci,“ líčí Karel Prokop.

Indicie o tom, kde hledat, policisté neměli. „Paní pouze uvedla, že pohřešovaný chodil rád na procházky do lesa, ale les byl všude okolo. Takže jsme se systematicky rozmístili a začali jsme pátrat,“ dodává.

Čtěte také

Za rychlou záchranou stálo i správné rozhodnutí psovoda: „Začal jsem postupně, od blízkého lesa, ke kterému vedla cesta. Odtud jsem chtěl jít dál a dál. Už před lesem Rapp zachytil jakousi pachovou stopu, táhl mě doprava. Řekl jsem si: No co, buď to bude srnka, nebo opravdu člověk, budu Rappovi důvěřovat. A nechal jsem ho vydat se po té stopě.“

Zanedlouho německý ovčák štěkotem označil, jak psovodi říkají, hledaného muže. „Seděl – ležel opřený o strom, nereagoval ani na psí štěkot, ani na naše hlasy. Neměl už hmatný puls, ale zdálo se, že hrudník se mu téměř neznatelně zvedá,“ vypráví Karel Prokop. Policisté tedy zahájili oživování a volali záchranku.

„Šlo o minuty. Vzhledem k nízkým únorovým teplotám a ke skutečnosti, že muž už téměř nejevil známky života, to bylo opravdu za pět minut dvanáct. Společně s ostatními jsme mu na místě poskytli první pomoc a poté jsme ho předali do péče zdravotníků, kteří v ní pokračovali a muže zachránili,“ uzavírá skromně Karel Prokop.

Celý rozhovor o ocenění pro ovčáka Rappa a práci policejních kynologů s psovodem Karlem Prokopem a mluvčím Miroslavem Šupíkem si poslechněte online.

Spustit audio

Související