Slavonice Fest uctí Miloše Formana filmem Vlasy a večírkem ve stylu hippies

1. srpen 2018 14:05

Květiny ve vlasech, kalhoty do zvonu a nespočet korálků. Ve stylu hippies ve středu 1. srpna začíná Slavonice Fest. Nabídne 65 filmů, 12 koncertů, výstavy a setkání s herci a tvůrci.

Filmový a hudební festival, jehož dějištěm jsou malé jihočeské Slavonice, se letos uskuteční už popáté.

„Festival se odehrává nejenom ve Slavonicích, ale i v přilehlých vesničkách, v Maříži a letos i ve Fratres za hranicemi. Lidé mají možnost nejen koukat na filmy a zajít si na hudbu, ale třeba si i udělat výlet na kole,“ doplňuje zakladatel festivalu a dramaturg Ondřej Trojan.

Pohoda a potkávání se na malém prostoru je podle něj to, co dělá Slavonice Fest výjimečným a neokázalým. „To jsme chtěli, aby se tam lidé cítili dobře, aby měli možnost potkávat i známé tváře úplně náhodou na chodníku a nemuseli je vyhledávat v nějakých VIP zónách a přes plot škemrat o podpis,“ říká.

Ondřej Trojan se těší na středeční slavnostní zahájení. „Letos nás opustil asi největší a nejslavnější český filmový režisér, Miloš Forman, dva roky předtím i jeho dvorní kameraman Miroslav Ondříček, takže jsme se rozhodli zahájit poctou Miloši Formanovi,“ vysvětluje.

Organizátoři vybrali film Vlasy. „Nabádáme diváky, aby přišli v hippie oblečení, a bude to velký happenig. Já myslím, že Miloši Formanovi by se to takhle líbilo. Večer pak vystoupí Tonya Graves, to by měl být velký mejdan, ona sama v New Yorku, předtím než přijela do České republiky, ve Vlasech vystupovala,“ dodává Ondřej Trojan.

Veronika Buriánková a David Zeman ze skupiny Kalle dostanou Cenu města Tábor

Kalle

Na kontě mají už mnoho úspěchů. Jsou například dvojnásobnými držiteli ceny Akademie populární hudby a zvítězili v anketě o nejlepší vinylovou desku. Teď je ocení i rodný Tábor.

Ještě před samotným promítáním filmu jsou na programu vernisáže. „Budou vystavovat sochaři Martin Ceplecha a Stefan Milkov a ještě předtím ve Fratres v Rakousku začne výstava z archivu kameramana Jaroslava Kučery, což byl souputník a partner Věry Chytilové a kameraman spousty úžasných filmů z nové vlny,“ uvádí mluvčí festivalu Barbara Trojanová.

Slavonice Fest letos nabídne 12 koncertů – čtyři velké a osm menších. „Ty menší jsou ve stodole v Maříži a ty velké v kulturáku ve Slavonicích, a to ve středu Tonya Graves, ve čtvrtek Zrní, v pátek Tři sestry a v sobotu Aneta Langerová. Ve stodole v Maříži máme vystupující jako Lenka Nová s Petrem Maláskem, Circus Ponorka, Kalle nebo vtipné Sudy potu,“ vyjmenovává Barbara Trojanová.

Celý program festivalu najdou zájemci na webu slavonicefest.cz. Filmový a hudební svátek potrvá ve Slavonicích do nedělního večera.

autor: pku
Spustit audio

Související