Veronika Buriánková a David Zeman ze skupiny Kalle dostanou Cenu města Tábor

30. červenec 2018 10:57

Na kontě mají už mnoho úspěchů. Jsou například dvojnásobnými držiteli ceny Akademie populární hudby a zvítězili v anketě o nejlepší vinylovou desku. Teď je ocení i rodný Tábor.

Letošní Cenu města Tábor převezmou Veronika Buriánková a David Zeman, kteří společně tvoří kapelu Kalle.

„To jsou jiné ceny, než na jaké jsme zvyklí, tak to pro nás bylo velké překvapení. Máme město Tábor hodně rádi a když jsme si projížděli soupis dříve oceněných, uvědomili jsme si, že je to obrovská čest. Vůbec by nás nenapadlo, že se něco takového vůbec může přihodit,“ komentuje David Zeman.

S Veronikou Buriánkovou začal hrát před jedenácti lety v kapele Veena. Historie skupiny Kalle se začala psát později, v roce 2013. „Úplně původně, když jsme začali sami s Davidem hrát, jsme neočekávali, že to bude dlouhodobé. Jmenovali jsme se jenom David a Veronika a hráli občas někde pro kamarády,“ vzpomíná Veronika Buriánková.

O tvorbě kapely Kalle říká, že je to nejpřirozenější hudba, kterou ze sebe vůbec mohou vydat. „Je to zachycení okamžiku, okamžitého nápadu. My vždycky s Davidem vymýšlíme dohromady, tak je to vlastně i okamžik souznění,“ popisuje.

Cenu města Tábor skupina Kalle získala za skvělou reprezentaci. Druhou desku Saffron Hills, která stejně jako ta první získala řadu ocenění, hudebníci nahráli u sebe doma na osmistopý magnetofon.

„Dneska v té digitální době je tolik možností, že se v tom dá lehce utopit, pokud nahráváte doma a máte relativně nesčetně času. Já jsem potřeboval nějaké omezení a to nabízelo právě tohle zařízení, kde má člověk osm stop a nemůže se nikam dát roztahovat. Navíc když se začne ten pás točit, tak to má určitý genius loci. Člověk skutečně cítí takovou příjemnou, ale větší tíhu okamžiku, že se to tam musí zanést a tak už to skutečně na tom pásu zůstane,“ vysvětlil David Zeman.

Deska týdne: Proč si Veronika z Kalle stoupá při zpívání na špičky

Kalle

Očekávání druhé desky je u táborských Kalle tou nejklasičtější kauzou. Jejich debut přišel jako skvělý dárek české hudební scéně: z demo nahrávek natočených doma v Táboře na čtyři stopy se vyklubalo stylově pevné, hudebně plnokrevné a navíc trochu dojemně osobní album, na kterém nebylo třeba nic vylepšovat. Rychle se ukázalo, že síla jejich koncertů je  nepřímo úměrná velikosti sálu a že malé prostory jejich intenzitu přirozeně násobí. Svou roli sehrála i přístupnost muziky: Kalle se stali široce sdílenou radostí.

Hudbu skupiny Kalle můžeme slyšet nejen z CD nebo mp3, ale i magnetofonových kazet nebo vinylových deset.

Veroniku s Davidem je možné potkat také naživo na řadě festivalů doma i v zahraničí, koncertovat budou mimo jiné 4. srpna na festivalu ve Slavonicích.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související