Slávek Janoušek a Huménečko odstartovali v budějovickém rozhlase nový ročník Houpacího koně

9. listopad 2018

Ve čtvrtek 8. listopadu se uskutečnil v budově Českého rozhlasu v Českých Budějovicích úvodní koncert nového ročníku Houpacího koně. Vystoupil poslední vítěz, kapela Huménečko, a jako host pozvání přijal Slávek Janoušek.

Když se něco koná podeváté v pravidelném rytmu, je zřejmé, že jde o životaschopnou akci už s dobrou tradicí. A takový je koncert Houpací kůň u Tří lvů, v jehož rámci se představuje vítěz již pevně zavedené stejnojmenné písničkářské přehlídky při festivalu Okolo Třeboně.

V posledním ročníku, z něhož vysílal velmi zajímavě pojatý přenos Český rozhlas České Budějovice, nejvíce zaujala hlasující i publikum vůkol altánku v třeboňské zámecké zahradě výborná kapela Huménečko.

Uměleckou i fyzickou ozdobou této šestičlenné formace jsou dvě interesantní mladé dámy – zpěvačka Michaela Klásková a hráčka na cimbál Katrin Jongepierová.   

Zatímco přechozí vítěz, kapela Isara, hraje keltský folk-rock, Huménečko spojuje ve své dosavadní pětileté historii a původní tvorbě (kromě jiného zdokumentované již dvěma alby) rock s prvky a melodikou moravského folklóru. Vždyť pochází z nevelkého Lipova na jižní Moravě.

Kapela Huménečko je stylově příbuzná na jedné straně s Čechomorem, na druhé straně se soubory jako Cimbal Classic.

Jestliže hostem minulého Houpacího koně u Tří lvů byl populární jindřichohradecký zpívající právník Ivo Jahelka, tak letos ve studiovém sále zahrál známý písničkář Slávek Janoušek, zpívající učitel, s jemnou nadsázkou napsáno. 

Soutěž talentů na festivalu Okolo Třeboně ovládla folkrocková kapela Huménečko

Přímý přenos Českého rozhlasu České Budějovice z hudebního festivalu Okolo Třeboně

Lázeňské město Třeboň opět hostilo hudební festival Okolo Třeboně. Program plný kultury obohatilo finále soutěže talentů Houpací kůň. Jejím vítězem se stala kapela Huménečko, jak mohli lidé zjistit také v přímém přenosu Českého rozhlasu České Budějovice.

Šestapadesátiletý Slávek Janoušek je totiž vystudovaným pedagog a školní prostředí a velmi mladé publikum mu nejsou cizí ani v současnosti. Narodil se a vyrůstal v Ústí nad Orlicí, ale již dlouhá léta spojen je především s Brnem.

Slávek patřil k písničkářům, kteří připravovali svými koncerty cestu k listopadu 1989. Jeho debutové, třicet roků staré album Kdo to zavinil se strhující protestní titulní písničkou náleží k tomu nejlepšímu z českého písničkářství dodnes!

Tím se však kariéra písničkáře a skvělého kytaristy Slávka Janouška rozhodně nezastavila (její součástí byla například těsná spolupráce s Vlastou Redlem a Samsonem Lenkem v triu), čehož důkazem bylo i českobudějovické rozhlasové vystoupení společně s kytaristou Lubošem Vondrákem, s nímž kdysi dávno vyhrál interpretační Portu, a pozoruhodným zpěvákem, kytaristou a hráčem na foukací harmoniku Láďou Zítkou.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.