Skautům začíná nejkrásnější část roku. Na 75 místech jižních Čech vyrostou jejich tábory

3. červenec 2019 09:31

Letní prázdniny jsou také hlavní sezónou pro skautské tábory. Na jihu Čech se jich letos zúčastní přes dva a půl tisíce dětí a vedoucích.

Dva týdny bez elektřiny a internetu dnes dokáže vydržet málokteré dítě. Každý tábor má své vlastní téma a do Jihočeského kraje zamíří i několik oddílů z ostatních koutů republiky.

„Jsme z Lomnice nad Lužnicí, máme tu 28 dětí od pěti do patnácti let. Je nás na to šest dospělých,“ shrnuje vedoucí tábora Karel Šedivec. Jednotný program pro tak různorodé věkové kategorie podle jeho slov udělat nejde, téma ale společné našli. „Máme téma Země, chceme se zaměřit na ekologii a ochranu přírody,“ říká Šedivec.

Na Vltavu se o prodlouženém víkendu chystají tisíce vodáků

Vodáci, přeplněná řeka Vltava u Vyššího Brodu v jižních Čechách

Nejnáročnější týden v roce má před sebou řeka Vltava, přesněji její tok mezi Vyšším Brodem a Českým Krumlovem.

Děti se snaží zapojovat do každodenních prací v táboře, aby se naučili pracovat s nářadím anebo pomáhat v kuchyni. „Dnes máme buřtguláš a světlušky se už bojí, že to bude pálit. Ráno jsme osolili čaj, to jsou takové mírné vlčácké přehmaty,“ směje se táborový kuchař Alpík.

Skauti ze střediska Třináct klíčů Lomnice nad Lužnicí budou tady na břehu říčky Černá do 14. července. Podobné skautské tábory se do konce prázdnin uskuteční ještě na dalších 75 místech Jihočeského kraje.

Spustit audio

Související