Hiporehabilitační středisko Majoránek je útočištěm pro rodiny s handicapovanými dětmi

26. červen 2019 15:52

Samota uprostřed lesa nedaleko Božetic na Písecku se stala léčebnou oázou.

Zakladatelka spolku Majoránek Romana Koutníková tam pomáhá rodinám pečujícím o děti s různými druhy postižení.

A není na to sama. Kromě fyzioterapeutů patří k jejím hlavním pomocníkům pět koní. Ti všichni vědí, že empatie i koňský hřbet dokáží zázraky.

„Koně tahle práce musí bavit, není to věc, která se dá naučit. Kůň musí mít k lidem vztah a musí s nimi chtít pracovat. Když bude uvolněný, tak tu klidnou energii a uvolnění může předat dítěti,“ vysvětluje Romana Koutníková.

Ta původně vystudovala zemědělskou školu. „Mám ráda lidi a chtěla jsem s nimi pracovat a být prospěšná. Tahle práce mě nabíjí, i když to často nejsou veselé životní příběhy,“ přiznává Koutníková.

Napsat životopis a zvládnout pohovor se zdravotně postižení učí na kurzu

Pohovor, ilustrační foto

Lidem se zdravotním postižením pomáhají najít práci speciálně připravené kurzy. Jsou hrazené ze státního rozpočtu a z dotací Evropské unie, spolupracují na nich Úřady práce.

Služby střediska Majoránek, které získalo název po tmavohnědém poníkovi, využije ročně asi šedesát klientů. Nejčastěji jsou to děti s Downovým syndromem, po dětské mozkové obrně nebo s vývojovými vadami.

Zájemců ale mají mnohem více a nemohou všechny uspokojit, proto by rádi zrekonstruovali zázemí. Když se to podaří, bude moci středisko zdvojnásobit kapacitu klientů a rozšířit své služby.

autoři: Jitka Cibulová Vokatá , Jana Bártů
Spustit audio

Související