Na Vltavu se o prodlouženém víkendu chystají tisíce vodáků

2. červenec 2019 13:56

Nejnáročnější týden v roce má před sebou řeka Vltava, přesněji její tok mezi Vyšším Brodem a Českým Krumlovem.

Díky nadcházejícímu prodlouženému víkendu se na ni vydají tisíce vodáků. Provozovatelé kempů, lodních půjčoven i restaurací proto finišují s posledními přípravami. Napilno budou mít i policisté.

„Červencové svátky, jsou vrcholem sezóny. Nejvíc lodí máme ve Vyšším Brodě, odkud lidé vyjíždějí. V současné době máme ještě volné lodě k zapůjčení,“ říká Pavel Mačuda z půjčovny lodí.

Na Lipno Sport Festu si zacvičíte s Kateřinou Neumannovou, Davidem Svobodou nebo Romanem Šebrlem

Návštěvníci Lipno Sport Festu se mohou už po osmé potkat s  Kateřinou Neumannovou

Držitelé olympijských medailí ozdobí letošní Lipno Sport Fest 2019 u lipenské přehrady. Ty se ve druhé polovině srpna aktivně zapojí přímo do programu festivalu, který nabízí aktivní zábavu pro celou rodinu.

Mezi vodáky se bohužel najdou tací, kteří se cestou chovají neukázněně, pijí alkohol a znečišťují břehy odpadky. Podle vedoucího infocentra ve Vyšším Brodě Karla Trojáka jsou nejhorší tzv. vodní bary. „Když se dělá po sezoně čištění řeky, tak dokážete se stoprocentní jistotou říct, kde stál bar, protože po něm zůstávají břehy lemované odpadky. Já si myslím, že to na řeku nepatří,“ stěžuje si Karel Troják.

Alkohol často zaměstnává i policisty. Výjimkou nejsou ani rvačky podnapilých vodáků v kempech. „Jednoznačně platí zákaz pití alkoholu na vodě. Podnapilí vodáci se vystavují nebezpečí úrazu a měli jsme tu i utonulé vodáky,“ varuje policista Petr Kučera z obvodního oddělení Lipno nad Vltavou a dodává, že lidé by si měli dávat také pozor na své osobní věci, které jsou častým lákadlem pro zloděje.

Spustit audio

Související