Policistům v Lipně nad Vltavou začala letní sezóna

10. červen 2019 07:52

Na lipenské přehradní nádrži začali policisté pravidelné kontroly menších i větších plavidel. Kontrolují přítomnost alkoholu v krvi, správné doklady i dodržování předepsaného výkonu motoru.

Vodní sezóna, kterou lipenští policisté nedávno zahájili, je pro ně nejnáročnějším obdobím v roce. Lipenská přehradní nádrž je přes léto oblíbenou místem pro mnoho turistů z domova i ze zahraničí. Ani ti by ale neměli zapomínat na bezpečnost, ať už jsou ve vodě, nebo na suchu. 

Šedesátiny vodní elektrárny v Lipně nad Vltavou připomíná nová výstava

Šedesátiny vodní elektrárny v Lipně nad Vltavou připomíná nová výstava

Lipenská vodní nádrž si letos připomíná šedesát let od svého uvedení do provozu. Vodní elektrárna za tu dobu vyrobila přes osm miliard kilowatthodin elektřiny.

Jak taková kontrola probíhá, popsal Vladimír Boledovič, vedoucí obvodního oddělení Lipno nad Vltavou. „Dáme plavidlu zvukové znamení, připlujeme k němu a jeho vůdce vyzveme, aby nám předal doklady potřebné k řízení. Provádíme i dechovou zkoušku na alkohol,“ doplnil. „Dáváme přednost lodím s motorem a kontrolujeme, zda dodržují zákon, tedy jestli mají motor do 10 kilowatt.“

Největším nebezpečím pro malé lodi na Lipně je počasí, které se rychle mění. „Je to velká plocha a není problém, aby se během půl hodiny zvedly půlmetrové vlny,“ upozornil Vladimír Boledovič.

Policisty z lipenského obvodního oddělení ty hodně zaměstnávají také vodáci na Vltavě mezi Vyšším Brodem a Rožmberkem nad Vltavou. „Nejčastěji řešíme rvačky, ublížení na zdraví a krádeže v kempech. Ze stanů mizí hlavně mobilní telefony. Lidé vozí na vodu i třeba počítače nebo drahé sluneční brýle,“ dodal šéf lipenských policistů.

Velký nápor turistů očekávají na Lipně a v okolí hlavně první týden v červenci, kdy jsou dva státní svátky.

Spustit audio

Související