Šíření varianty omikron zasáhlo i jihočeské hasiče, policisty a záchranáře, zatím ale ne zásadně

2. únor 2022 13:13

Nakazili se covidem, nebo jsou doma na ošetřovném s dětmi v karanténě. Jihočeské hasiče, záchranáře a policisty také zasáhla vlna varianty omikron. Desítky lidí teď chybějí ve službách. Zatím ale jde o nízká procenta.

Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje vlna omikronu zatím výrazně neomezuje. „V tuto chvíli máme z celkového počtu přibližně 800 hasičů a občanských zaměstnanců zhruba deset procent lidí, kteří jsou buď pozitivní, nebo v karanténě, nebo nemocní s nějakou jinou nemocí,“ uvádí mluvčí Vendula Matějů.

„Těch deset procent je podstatě trvalý stav posledních zhruba čtrnácti dnů. To je únosné a žádným zásadním způsobem to nenarušuje akceschopnost a chod naší organizace,“ dodává.

Podobná situace je i u jihočeských policistů. Tam je aktuálně v karanténě, nebo na ošetřovném zhruba sedm procent zaměstnanců. „Máme nějakých 200 policistů a občanských zaměstnanců mimo službu. Nejsou to zatím tak brutální čísla, aby nám to omezilo chod, nebo aby to nějakým způsobem poznali občané. Vypomáháme si, pokud máme někde na obvodním oddělení více lidí v karanténě, tak jejich službu přebírají sousední oddělení,“ říká mluvčí Jiří Matzner.

Čtěte také

Vlnu mikronu pocítili také jihočeští záchranáři. „Minulý týden proběhl celkem v klidu, to jsme měli v karanténě jednotky lidí. Teď se začínají ozývat první pozitivní, tak uvidíme, jak se situace vyvine během týdne. Může to být nějaká vlna, ale nemusí,“ komentuje ředitel zdravotnické záchranné služby Marek Slabý.

Pokud by se situace zhoršila, museli by hasiči, zdravotníci nebo policisté sloužit například nařízené přesčasy. „Je začátek roku, takže máme rezervu v přesčasech. Pokud by to ale nebylo možné, tak bychom pochopitelně museli třeba omezit počet posádek tam, kde je jich více na jednom místě, ale zatím jsme za celou pandemii k ničemu takovému přistoupit nemuseli,“ doplňuje Marek Slabý.

Pokud by přibývalo nakažených, hasiči by podle Venduly Matějů například také redukovali výjezdové směny ze tří na dvě. Krizový scénář mají připravený i policisté. Ti by v případě personální nouze přešli na princip střídání dvou skupin.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související