Omikron se šíří rychle, povinné testování na největších jihočeských úřadech ale zatím přineslo jen minimum záchytů

22. leden 2022 08:23

Denní nárůst případů koronaviru se drží na rekordních hodnotách. Ve čtvrtek přibylo téměř 27 tisíc nově nakažených, což je zhruba o 15 tisíc víc než před týdnem. Zároveň jde o druhý nejvyšší nárůst v tomto týdnu. Firmy i úřady mají za sebou už druhé kolo povinného testování všech zaměstnanců.

„Tady máme ze čtyř odborů dohromady šest nakažených, dva lidi v karanténě. Je potřeba říct, že většina lidí se nenakazí tady u nás na úřadě, většinou jsou to přenesené infekce od dětí ze škol,“ ukazuje evidenci testování ředitel Krajského úřadu Jihočeského kraje Lukáš Glaser.

Tento úřad zaměstnává celkem pět set zaměstnanců. Začali se testovat o týden dřív, než to bylo povinné. „Po dohodě s panem hejtmanem jsme chtěli být připravení na případný nástup varianty omikron. Zaměstnanci se otestují sami, následně výsledky předávají pověřené osobě na jednotlivých odborech a informace chodí do kanceláře ředitele, kde je zpracováváme, případně spolupracujeme s krajskou hygienickou stanicí,“ popisuje Lukáš Glaser.

Čtěte také

Na Finančním úřadě v Českých Budějovicích a jeho jihočeských pobočkách pracuje celkem osm set lidí. I tam měli tento týden při testování jen minimum záchytů. „Záchyty jsme měli tři, v karanténě dvacet až třicet lidí. Zaměstnance svoláváme do zasedací místnosti, testy si dělají před námi a my to vyhodnocujeme,“ uvádí koordinátor testování Kamil Olšar.

Obě instituce mají pro případ masivního rozšíření omikronu v řadách zaměstnanců stejný krizový plán. „Vždycky budeme rotovat, případně uděláme nějaké skupiny, které se budou střídat, ideálně aby každý seděl sám a infekce se nemohla roznášet v jednotlivých pracovních kolektivech,“ říká ředitel krajského úřadu Lukáš Glaser.

Tato opatření by měla zajistit bezproblémový chod obou úřadů i v případě, že počet nakažených pracovníků bude významně vyšší než doposud.

Spustit audio

Související