Povinné testování na covid ve firmách začalo. Někde už je to rutina

18. leden 2022 10:45

Testování všech zaměstnanců patří od tohoto týdne k povinnostem firem. Pro některé z velkých jihočeských podniků nic neobvyklého. Stovky pracovníků testoval na covid-19 nepřetržitě například Motor Jikov, písecká Faurecie nebo českobudějovický Viscofan. Ten si kvůli snazší organizaci testování pořídil dokonce zvláštní aplikaci.

„Dnes od čtyř hodin ráno už jsme otestovali 339 lidí a z toho vyšli dva pozitivní. Během jednoho týdne otestujeme zhruba 1200 zaměstnanců,“ shrnula v pondělí situaci ve firmě Viscofan zdravotnice Lucie Röslerová.

Ve Viscofanu se všichni zaměstnanci testovali na covid-19 i v minulých měsících, kdy to nebylo povinné. „V roce 2021 jsme udělali zhruba 10 tisíc testů a detekovali jsme 22 pozitivních výsledků, což není významné číslo. Nicméně zaznamenáváme změnu trendu. Od začátku roku jsme měli tři pozitivní zaměstnance, dnes dva, což ve srovnání s čísly, která jsme znali dříve, ukazuje nárůst. Myslím, že se to dá spojovat s mutací omikron,“ uvádí ředitel firmy Miloslav Kamiš.

Čtěte také

Všechny informace o testování zpracovává Viscofan pomocí zvláštní aplikace. „Umíme zaevidovat a sledovat, kdo prošel testem, v jakém termínu, jestli výsledek byl pozitivní, nebo negativní. Dává nám to možnost potom adresně kontaktovat zaměstnance,“ popisuje ředitel.

Viscofan není zdaleka jedinou firmou, kde se zaměstnanci nepřetržitě testovali. Patří k nim například českobudějovický Motor Jikov, tam měli zatím záchytů minimum.

V písecké Faurecii se podle ředitele Vojtěcha Janáka testování vyplatilo, v období od října do listopadu právě díky němu zachytili a izolovali zhruba pět lidí s pozitivitou na covid-19 týdně. Jejich absence se dala zvládnout. Pokud by se onemocnění rozšířilo, mohlo by to pro firmu znamenat omezení výroby a milionové ztráty.

Spustit audio

Související