Sedm kulí jako v Sarajevu? Omyl, při atentátu na následníka trůnu padly jen dva výstřely

27. červen 2021

28. června 1914 byl v Sarajevu zastřelen František Ferdinand d´Este s manželkou. O tři roky později, 1. a 2. července 1917 se odehrála bitva u Zborova. U obou těchto událostí byli také Jihočeši.

Konec června a začátek července je přelomový čas pro školáky, učitele i rodiče. Několikrát v historii už se stal přelomovým i pro naše země. 28. června 1914 byl v Sarajevu zastřelen František Ferdinand d´Este s manželkou. Tři roky poté, 1. a 2. července 1917 se odehrála bitva u Zborova.

„Řidič automobilu, ve kterém seděl následník trůnu při sarajevském atentátu, byl Leopold Lojka pocházející z Telče. Nedaleko držel hlídku jihočeský voják z Chotýčan Josef Marek,“ připomíná chvíle atentátu na Františka Ferdinanda Este publicista Jan Ciglbauer.

Ve Vltavínu vám přinášíme citace vzpomínek Josefa Marka, které popisují, jak vypadala situace před a po antentátu. Dozvíte se také, že slavná věta o sedmi kulích v Sarajevu se nezakládá na pravdě, protože padly jen dva výstřely.

Čtěte také

Ve Vltavínu se vydáme i do Chlumu u Třeboně a Jindřichova Hradce za samotným Ferdinandem Este. Toho většinou známe jen jako takzvaného následníka trůnu. Jeho celého jméno znělo František Ferdinand Karel Ludvík Josef Maria arcivévoda Rakouský-Este. Byl synovcem císaře a krále Františka Josefa I. a v zemích Koruny české vlastnil panství a zámky Konopiště a Chlum u Třeboně. V archivním záznamu z roku 2004 o něm budou hovořit archivář František Fürbach s reportérem Jaroslavem Klímou.

František Ferdinand Este velel 75. vojenskému pluku v Jindřichově Hradci. Pluk má za sebou velice zajímavou historii, kterou dohledává Miloslav Sviták. Účastnil se i několika expedic do míst, kde se za tehdejší Velké války na Haliči bojovalo. A kde bojovali i Jihočeši, v některých místech paradoxně také proti Jihočechům. Uslyšíte jeho vyprávění a nově objevená fakta.

Miloslav Sviták provozuje Muzeum čs. Opevnění Klášter u Nové Bystřice a také muzeum Československé armády 1938, které najdete u vstupní brány jindřichohradeckého zámku. Po covidových opatřeních už budou během prázdnin obě otevřena.

Spustit audio

Související