S Tomášem Procházkou, který zemřel na misi v Afghánistánu, se v Prachaticích loučily stovky lidí

8. listopad 2018 08:50

Rodina, přátelé i vojáci se na prachatickém hřbitově rozloučili s Tomášem Procházkou. Vojenský kynolog zemřel 22. října na základně Šindánd v Afghánistánu poté, co na projíždějící české auto začal střílet afghánský voják.

Tomáš Procházka plnil svou čtvrtou zahraniční misi. Předtím sloužil v Iráku a Kosovu.

Pohřeb na hřbitově v Prachaticích zahájil přelet nadzvukových stíhaček JAS 39 Gripen. Obřad v síni i před ní sledovaly stovky lidí.

Ke smutečním hostům promluvil například vojenský kaplan Petr Šabaka, který Tomáše Procházku označil za novodobého válečného hrdinu. „Chtěl bych vám říci, že tato chvíle je opravdu posledním rozloučením, protože až se sejdeme tam, kam ho nyní vyprovázíme, tak už žádné další rozloučení nebude. Určitě se spolu budeme radovat a ta radost bude bez konce,“ řekl ve svém projevu.

V Hluboké nad Vltavou se lidé rozloučili s Kamilem Benešem, vojákem padlým v Afghánistánu

Padlý voják Kamil Beneš je pochován na hřbitově v Hluboké nad Vltavou. Smuteční obřad se uskutečnil v místním kostele

Jedním ze tří vojáků, kteří se 5. srpna stali obětí sebevražedného atentátníka v Afghánistánu, byl Kamil Beneš z Hluboké nad Vltavou. Ve čtvrtek se v místním kostele uskutečnilo poslední rozloučení.

Se svým kamarádem se přijeli rozloučit i kolegové z Centra vojenské kynologie v Chotyni, kde Tomáš Procházka působil. „Pohřbu, který se uskutečnil se všemi vojenskými poctami, se zúčastnili nejvyšší zástupci české armády v čele s armádním generálem Alešem Opatou,“ doplnila mluvčí Agentury vojenského zdravotnictví Lada Ferkálová.

Ministr obrany Lubomír Metnar Tomáše Procházku in memoriam povýšil do hodnosti štábního praporčíka. „Současně s tím obdržel od ministra obrany Kříž obrany státu. Toto vyznamenání se uděluje za projevení hrdinských činů, zejména v bojové operaci,“ připomněla Lada Ferkálová.

Tomáš Procházka se letos stal už čtvrtou českou obětí mise v Afghánistánu. Tři čeští vojáci zemřeli v srpnu na základně Bagrám po útoku sebevražedného atentátníka.

Pietní místo pro padlého vojáka Tomáše Procházku v Prachaticích
Spustit audio

Související