V Hluboké nad Vltavou se lidé rozloučili s Kamilem Benešem, vojákem padlým v Afghánistánu

16. srpen 2018 15:48

Jedním ze tří vojáků, kteří se 5. srpna stali obětí sebevražedného atentátníka v Afghánistánu, byl Kamil Beneš z Hluboké nad Vltavou. Ve čtvrtek se v místním kostele uskutečnilo poslední rozloučení.

Smuteční obřad se konal se všemi vojenskými poctami, zahájil ho přelet tří letadel nad kostelem. Lidé se podepisovali do kondolenční knihy a na počest Kamila Beneše se na pět minut rozezněly i zvony na Černé věži v nedalekých Českých Budějovicích.

Po zádušní mši následoval smuteční průvod na hřbitov v Hluboké nad Vltavou, který se nachází uprostřed zeleně na kraji zámeckého lesoparku. Zde je Kamil Beneš pochován.

Na poslední rozloučení dorazily stovky lidí, v kostele nestačila místa, někteří smuteční hosté museli stát. Mezi hosty převažovali vojáci v uniformách, nechyběli příbuzní, kamarádi a další lidé.

Vojáci, kteří padli v Afghánistánu, patřili k praporu v Táboře. Lidé sem nosí květiny

Pietní místo u kasáren v Táboře, kde sloužili vojáci padlí v Afghánistánu po teroristickém útoku

Letadlo s ostatky tří českých vojáků padlých v Afghánistánu ve středu odpoledne přiletí do Prahy. Nad Českem vojenský speciál doprovodí gripeny, následovat bude pietní ceremoniál.

Zádušní mši celebroval českobudějovický světící biskup Pavel Posád, který si připravil i krátkou řeč o lásce a naději. Zdůraznil, že se loučíme s člověkem, který naprosto vědomě věděl, že stojí ve službě lásky pro druhé. Řekl, že voják vždy brání svou vlast i její obyvatele, i když slouží zdánlivě daleko od své země, tím, že bojuje se zlem v nejrůznější podobě, brání dobro, život a nasazuje se i pro náš pokojný život.

S Kamilem Benešem v Afghánistánu zahynuli Martin Marcin a Patrik Štěpánek. Pohřeb Martina Marcina se uskutečnil v úterý v Chomutově, poslední rozloučení s Patrikem Štepánkem se koná v pátek v Plzni.

Všichni tři vojáci sloužili u 42. mechanizovaného praporu v Táboře. Prezident Miloš Zeman je 28. října in memoriam vyznamená medailí Za hrdinství.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související