Na smrt se nemůžete připravit, říká hlavní kaplan Armády ČR o padlých českých vojácích

Tři čeští vojáci už se ze zahraniční mise domů nikdy nevrátí. V neděli zemřeli během sebevražedného útoku v Afghánistánu. „I když o možnosti smrti na etických seminářích mluvíme, každý má v podvědomí, že jeho se to netýká. Nedá se na to připravit,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou plukovník Jaroslav Knichal, hlavní kaplan Armády ČR.

Útok, při kterém zemřeli čeští vojáci, nebude mít zásadní vliv na rozhodování o naší účasti na misích, myslí si Bublan (ČSSD)

Čeští vojáci v zahraničí

Při sebevražedném útoku v Afghánistánu zemřeli tři čeští vojáci. Asi osmnáctiletý atentátník zaútočil na pěší patrolu v blízkosti základy Bagrám u Kábulu v neděli ráno. Útok zranil taky další tři členy hlídky, jednoho Američana a dva vojáky afghánské armády. K atentátu se přihlásilo radikální hnutí Taliban. 

Říká se, že voják se smrtí musí počítat. Na smrt se ale nikdo stoprocentně připravit nemůže, zdůrazňuje vojenský kaplan. Zpráva o smrti českých vojáků tak zasáhla nejen kolegy a kamarády padlých mužů, ale téměř celou společnost. 

Ne všichni však po padlých vojácích truchlí. Například na internetu se v posledních dnech opět rozvířila debata o smyslu zahraničních misí. A nechybí ani názory, které vojáky na zahraničních misích označují za žoldáky. „Mrzí mě to,“ neskrývá Jaroslav Knichal.

„Vojáků si nesmírně vážím a jsem překvapen, jak se dokážou vyburcovat a kvalitně řešit krizové situace v zahrančiních misích. Odezvy koaličních partnerů jsou toho zářným příkladem,“ připomíná třeba účast českých vojáků na misích v Mali a Afghánistánu. 

Čeští vojáci jsou skvěle připravení a skvěle zvládají svou službu.
Jaroslav Knichal

On sám už má za sebou čtyři zahraniční mise. „Nejdůležitější na nich pro mě bylo znovu si uvědomit, co je v mém životě skutečně důležité,“ přiznává kaplan. „Ve vojenském prostředí, na zahraniční misi přehodnocujete lidský život. Přehodnocujete, co je důležité, a daleko více si uvědomujete, v jakém prostředí vlastně žijeme.“

autoři: Lucie Výborná , als