S problémy lymfatického systému pomohou v Třeboni. V lázních vznikla specializovaná ambulance

9. červenec 2024 15:33

Slatinné lázně Třeboň rozšiřují nabídku zdravotnické péče. Nejen klienti lázní, ale i další pacienti můžou využívat lymfologickou ambulanci. Nové specializované centrum slouží k léčbě otoků končetin nebo lymfatického systému.

Vedoucí fyzioterapie Jana Vonešová nasazuje klientovi dlouhý rukáv. Uvnitř jsou komory, které se začínají plnit vzduchem. „Jsem jako ve svěrací kazajce, jakoby mě to prohmatává,“ popisuje pacient.

Nová ambulance vznikla úpravami části konferenčních prostor. „Dva prostory jsou pro manuální lymfodrenáž, jeden pro přístrojovou. Tady máme ten rukáv, můžeme dát i dva najednou, když má někdo problémy s oběma rukama. Máme i kalhoty. Vše má mnoho programů a nastavení,“ ukazuje Jana Vonešová.

Lymfologie je obor, který podle primáře Karla Bajera pomáhá řešit problémy s přenosem tekutin v lidském těle. „Většina z nás ví, že jsou nějaké žíly a tepny, ale ještě existuje třetí systém v těle – lymfatický odvádějící tekutinu, která je mezi buňkami, zpátky do těla,“ připomíná.

Lymfatické otoky mohou vznikat primárním poškozením lymfatického systému. „Takových případů naštěstí není mnoho, ale postupně přibývá sekundárních poškození, což jsou stavy po různých onkologických operacích, radioterapiích, úrazech. Pacientů pro lymfologickou léčbu je tedy stále více,“ dodává primář.

Čtěte také

V Jihočeském kraji v současnosti fungují lymfocentra pouze v nemocnicích v Českých Budějovicích a Strakonicích. Další jsou až v Jihlavě nebo Třebíči.

Třeboňské pracoviště tak přispěje k lepší dostupnosti tohoto medicinského oboru. „Lymfologie je obor, který široko daleko neměl svoji specializovanou ambulanci, zůstávala poměrně rozsáhlá oblast bez této péče. Když jsme tedy měli prostory a vzdělaný personál, tak bylo už to nejmenší doplnit technické vybavení a pokusit se tuto část zdravotních služeb obyvatelům zajistit,“ říká Karel Bajer.

Náklady na stavební úpravy a přístrojové vybavení ambulance lymfologie přesáhly dva miliony korun. Dalších více než 40 milionů korun třeboňské lázně investovaly do vybudování nové jídelny v lázeňském domě Aurora.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související