Za kožním lékařem konečně nemusí lidé z Prachatic dojíždět. Nemocnice otevřela ambulanci

6. červen 2023 10:50

Obyvatelé Prachatic a okolních obcí se budou moct po letech se svými problémy obracet na kožního lékaře přímo ve městě. Prachatická nemocnice otevřela ve svém areálu novou kožní ambulanci. Z důchodu se kvůli tomu vrátila místní lékařka Anna Škáchová.

Jednou z prvních pacientek nové ambulance byla Eva Pechová. „Dřív jsem jezdila do Budějovic. Několik let jsem to nepotřebovala, ale teď zrovna mám nějaké potíže, tak jsem byla ráda, že to mám kousek od bydliště,“ říká.

Nemocnice zareagovala na žádost města Prachatice. Kožní lékař v regionu chybí několik let. „Zanikla tady kožní ambulance a zoufale tu tento druh péče chyběl. Je jen ambulance ve Vimperku na jeden den v týdnu, dále pacienti dojížděli do Vodňan, což už je jiný okres, kde také ambulance funguje jeden den v týdnu. Byly velmi dlouhé čekací doby,“ popisuje člen představenstva nemocnice Miroslav Gros.

Nová kožní ambulace v nemocnici v Prachaticích

Prachatická kožní ambulance bude fungovat dva dny v týdnu. Ordinuje v ní lékařka Anna Škáchová. „Já jsem v roce 2021 nastoupila do důchodu a předpokládala jsem, že už si budu užívat odpočinek, ale oslovilo mě vedení nemocnice, že by rádi obnovili dermatologii a jestli bych jim nevypomohla. Byla to taková výzva, chvíli jsem váhala, ale nakonec jsem si uvědomila, že bych na to měla nějak zareagovat a přijít alespoň vypomoci,“ vypráví.

Když lékařka ukončovala svou praxi, nepodařilo se jí najít žádnou náhradu. „Když jsem se rozhodla, že půjdu do důchodu, dva roky předem jsem začala dosti intenzivně shánět nástupce, ale bohužel jsem nikoho nenašla. Tak jsem si říkala, že možná až skončím a někdo zjistí, že je tu volné místo, přijde, ale to se také nestalo,“ líčí.

O novou službu mají obyvatelé Prachatic velký zájem. „Spustili jsme v pátek objednávací systém a během pátku jsme objednali 85 pacientů, takže byl opravdu nápor, telefon pořád zvonil,“ potvrzuje Anna Škáchová. Brzy se budou moct lidé do ambulance objednat i online. Umožní to nové webové stránky, které chce nemocnice spustit koncem června.

Spustit audio

Související