Nejdéle ze všech zákroků se čeká na ortopedické operace. Bolavá kyčel může lidi trápit i několik let

6. březen 2023 13:28

Na výměnu kyčelního nebo kolenního kloubu si Jihočeši v některých případech počkají i několik let. Například v Českých Budějovicích je čekací doba tři roky, v Táboře zhruba jeden rok, podobně jako v nemocnici v Písku. Vše ještě prodloužila koronavirová pandemie, kdy se operativa prakticky zastavila.

„Můj zdravotní stav byl velice špatný, já jsem prakticky chodila jen o dvou francouzských holích, strašně mě bolela obě kolena. Dali mě na seznam, ale bohužel kvůli covidové situaci to bylo odloženo na neurčito,“ vypráví pětaosmdesátiletá paní Zorka z Českých Budějovic.

„Moje potíže se ale zhoršovaly. Už v únoru 2020 jsem nemohla skoro chodit, a jelikož žiju sama, mám pejska, kterého musím ho venčit, říkala jsem si, že takhle to dál nejde,“ dodává.

Nakonec paní Zorku operovali lékaři menší nemocnice v Prachaticích, která nemá tak dlouhé čekací doby jako krajské zařízení. „Na ortopedii v Prachaticích mě vyšetřili a doporučili co nejrychleji operaci kolena,“ vysvětluje pacientka.

Čtěte také

V posledních měsících se prachatické nemocnici podařilo výrazně navýšit počty ortopedických zákroků. Díky nové, čistě ortopedické jednotce intenzivní péče jich lékaři zvládnou ještě víc.

„Před covidem jsme dělali 200 až 220 totálních endoprotéz za rok. Teď jsme přijali určitá opatření a už v průběhu minulého roku jsme to navýšili na 342, což byl největší počet, který jsme kdy měli. A od března najíždíme na čtyři operační dny, celkem budeme dělat dvanáct výkonů týdně a za celý rok by ten počet měl být přes 400,“ uvádí ředitel prachatické nemocnice Michal Čarvaš.

Na jednotce intenzivní péče pacienti po operaci stráví obvykle 24 až 48 hodin. Podle vedoucí sestry Petry Cinádrové by měla být stále vytížená. „Bude se operovat od pondělí do čtvrtka, takže se nám všechna lůžka zaplní a kapacita bude neustále naplněná,“ říká.

Na kloubní náhradu v prachatické nemocnici čeká aktuálně kolem 700 lidí obvykle rok a půl.

Spustit audio

Související