S policisty ve službě: Řidič, který překročil rychlost o víc než 20 km/h, už bez pokuty neodjede

5. březen 2017

Prakticky každý den měří dopravní hlídky na jihočeských silnicích rychlost vozidel. Policisté působí například na silnici E55 mezi Českými Budějovicemi a Dolním Dvořištěm.

Jezdí zde služebním autem s radarem, do kterého k nim přisedl redaktor Českého rozhlasu Zdeněk Zajíček.

Uvnitř policejního auta je monitor. „Ten zachycuje vozidlo, které jede v protisměru. Tento radar můžeme nastavit na ostré měření nebo zkušební měření. Teď má nastavený limit 120 kilometrů v hodině na povolené devadesátce. Pokud jakékoli vozidlo jede rychlostí 120 kilometrů a více, radar ho zaregistruje, vyfotí a my za ním potom vyrážíme,“ popisuje policista.

Přímo před dopravní hlídkou se například jeden z řidičů pustil do předjíždění přes plnou čáru. „U obce Krasejovka je zákaz předjíždění z obou stran. Natáčíme to služební videokamerou a dole stojí hlídka a sbírá ty řidiče, které natočíme,“ vysvětluje policista.

Ve Skoronicích zastavují policisté u autobusové zastávky a rychlost měří na místě. Dlouho jezdí všichni předpisově. „Řidiči o nás ví, dávají si vědět bliknutím. Teď třeba auto projelo rychlostí 44 kilometrů v hodině. Kdybychom tu nestáli, tak určitě jede rychleji,“ říká policista.

Že policisté dlouho nenachytají hříšníka, je ale podle nich dobře. „To je výhoda toho, že kolegové mají vozidlo v policejním provedení. Působí preventivně. Tím, že je policejní vozidlo dobře vidět, hodně řidičů si to uvědomí. Policisté by měli působit preventivně,“ říká krajský policejní mluvčí Milan Bajcura.

Nakonec ale ve Skoronicích policejní radar zaznamená také nákladní automobil, který jede velmi rychle. „Naměřili jsme 76 km/h v obci, kde je povolená padesátka. Teď ho dojedeme, dáme mu majáky a nápisem Stop znamení, aby zastavil na bezpečném místě, a tam s ním vyřešíme přestupek blokovou pokutou až do výše dvou tisíc korun,“ popisuje policista.

Řidič z Polska se sice brání, že v jeho zemi se cizincům nejdřív dává pokárání a pak až pokuta, ale není mu to nic platné. „Musíme si uvědomit, že tady máme platný zákon, který hovoří jasně. Pokud řidič překročí rychlost jízdy o dvacet kilometrů v obci, dopouští se přestupku. Dneska už to nelze jako v minulosti řešit napomenutím nebo domluvou na místě. Máme striktně dáno, že musíme přestupky řešit uložením blokové pokuty,“ zdůrazňuje Milan Bajcura.

Pokud řidič s udělením blokové pokuty nesouhlasí, vše putuje do správního řízení. Tam však může hříšník očekávat i vyšší pokutu než na místě. Díky modernímu radaru a počítači je přestupek digitálně zaznamenán a policista na místě sám v žádném případě nemůže celou věc stornovat.

Spustit audio

Související