S balvanem u knihovny v Českých Budějovicích nepohnul výbuch bomby, ale až stavba nového pavilónu

6. květen 2019

Jak se kdysi ten obrovský kámen objevil na vrchu nad osadou Údolí v Novohradských horách, to už asi nikdo nikdy nezjistí. Možná, že za to může dávný ledovec před tisíci a tisíci roky. Svoji novodobou přes padesát kilometrů dlouhou trasu ovšem zažil relativně nedávno, v polovině sedmdesátých let.

Tehdy jej specialisté stěhovali právě z Novohradských hor přes Třeboň do centra Českých Budějovic.

Nyní se obrovský kámen stěhoval znovu. Jen o 23 metrů vedle, ale ani to nebyla hračka. „V místech, kde balvan stojí, bude vybudována nová přístavba Vědecké knihovny. Balvan se posune směrem na jih o 23 metrů,“ vysvětluje Ivo Kareš, ředitel Jihočeské vědecké knihovny.

Přístavba nových prostor přinese i lepší a zajímavější prostory pro návštěvníky kvůli volnému výběru knih a také tím pádem odkryje jiná umělecká díla, která nejsou v novodobé historii viditelná. 

Budova knihovny byla původně postavena jako Muzeum dělnického revolučního hnutí i s výzdobou tomu odpovídající. A část této výzdoby je nyní ukryta za regály plnými knih.

„Hlavním architektem stavby byl v sedmdesátých letech Jan Maltá ze státního ústavu pro rekonstrukci historických objektů,“ dodává historik umění Jaromír Procházka s tím, že budova začala vznikat u příležitosti padesáti let vzniku Komunistické strany Československa.

Velký jeřáb během pár minut přestěhoval stotunový balvan na Lidické třídě v Českých Budějovicích

Stotunový balvan u knihovny v Českých Budějovicích se stěhuje

Ojedinělá podívaná se v pátek 3. května naskytla lidem na Lidické třídě v Českých Budějovicích. Rozměrný jeřáb tu stěhoval stotunový balvan u Jihočeské vědecké knihovny. Ten teď stojí blíže kulturnímu domu Gerbera a na jeho místě se začíná stavět nové křídlo knihovny.

„Stavěli ji v akci Zet občané Českých Budějovic a strávili tady dohromady 200 tisíc pracovních hodin,“ cituje dobové materiály Jaromír Procházka.

Na financování se tehdy podílely i jihočeské podniky mimořádnými směnami, jejichž výtěžek putoval právě na úhradu stavebních nákladů.

V polovině osmdesátých let před symbolem budovy, obrovským balvanem, vybuchla bomba. „Byla asi velice silná, ale balvanem nepohnula. Jen skla oken byla široko daleko rozbitá,“ doplňuje Ivo Kareš.

Změny přišly až po revoluci v roce 1989. V říjnu 1990 převedl Krajský výbor majetek muzea na Jihočeskou vědeckou knihovnu a s balvanem nyní pohnuly až stavební úpravy kvůli novému pavilónu.

Spustit audio

Související