Rozhlasová tančírna v budějovickém Metropolu v atraktivním obsazení opět nabídla příjemnou hudbu, tanec a dobrou náladu

27. říjen 2022

Dvakrát musela Rozhlasová tančírna ustoupit pandemii, ale po vynucené pauze již opět nabídla ve středu 26. října ve společenském sále českobudějovického Metropolu příjemnou hudbu, tanec, pohodu a dobrou náladu.

Večer byl opět v náladě swingu a se spoustou evergreenů. Zahrál Rozhlasový swingový orchestr pod vedením Josefa Krejčíka se znamenitou swingovou a jazzovou zpěvačkou Evou Emingerovou v roli hosta a se sólistkami Petrou Chlebníčkovou a Alenou Čechovou. Půvabné vokální ženské trio doplnil talentovaný zpěvák Michal Souček. A působivým entrée bylo vystoupení taneční dvojice Markéty a Dominika.

Eva Emingerová, jedna z našich nejlepších jazzových zpěvaček, má za sebou nemálo zajímavých angažmá, a to dříve pod příjmením Dostálová. Zpívala se Swing bandem Ferdinanda Havlíka, Classic Jazz Collegiem trumpetisty-kornetisty Boba Zajíčka, Originálním Pražským synkopickým orchestrem Pavla Klikara nebo dixielandovou kapelou Steamboat Stompers, s níž před osmi roky vystoupila i v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu. Vedle toho má vlastní výbornou jazzovou formaci, s níž a atraktivními hosty natočila album Smile, které vyšlo teprve nedávno. To předcházející, Prameny snů, natočila Eva Emingerová ve Švédsku.

Je také známo, že Eva Emingerová, v současnosti Jihočeška žijící v Plané nad Lužnicí, má jako bývalá československá volejbalová reprezentantka za sebou výraznou sportovní kariéru. V jejích sportovních šlépějích se vydaly všechny její děti. Syn Josef Dostál dosáhl na vodě na kajaku velikých úspěchů, včetně olympijských medailí. A coby volejbalistky vynikly také její dvě dcery Anička i mladší Magdalena.

Eva Emingerová navázala na plejádu pozoruhodných hostů, kteří v minulosti ozdobili oblíbenou akci Českého rozhlasu České Budějovice. V Rozhlasové tančírně už vystoupili Jan Smigmator, vokální skupina the Swings, sourozenci Anna a Felix Slováčkovi, Vojtěch Havelka a současná muzikálová hvězda Jan Kříž.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.