Řidiče na cestě do Prachatic měří dva nové radary. Peníze z pokut půjdou do městské kasy

3. červenec 2020 12:11

Na dvou příjezdových cestách do Prachatic jsou nové radary. Město tak chce donutit řidiče, aby respektovali předepsanou rychlost 50 kilometrů v hodině. Radary měří automobily na silnici od Vodňan a Volar.

„Proti motorkářům to beru, protože u staré nemocnice a hřbitova je to závodní dráha, to samé směrem na Leptáč. Jinak je to dost vybírání peněz, řekl bych,“ komentuje obyvatel Prachatic Michal.

„Myslím si, že radary u školy budou dobré už kvůli dětem. Místní lidé podle mě nejezdí tak rychle, ale ti cizí ano, proto to bude dobře,“ dodává obyvatelka Marie.

Od 1. července je nový radar na příjezdu do Prachatic od Vodňan. „Ukazuje okamžitou rychlost, řidiče upozorní, pokud překročí padesátku, zároveň ukáže i registrační značku vozidla. Pokud na to řidič nereaguje, tak ho změří a předá k dalšímu řízení,“ popisuje ředitel městské policie Ivo Novotný.

Na druhé silnici, příjezdové cestě do Prachatic od Volar, je nové úsekové měření. „Radar tam změří okamžitou rychlost a zároveň měří i průměrnou rychlost na daném úseku,“ potvrzuje Ivo Novotný.

Čtěte také

Na vodňanské ulici řidiči jezdí kolem základní školy a na volarské je těsně za zatáčkou přechod pro chodce. Ten městská policie vybavila i semaforem, přesto se chodci na místě necítí bezpečně. „Myslím si, že oba radary by měly preventivně přispět k tomu, aby řidiči na příjezdech do města dodržovali tu padesátku,“ dodává ředitel městské policie.

Pokud radar zaznamená zvýšenou rychlost, městská police bude událost dále přezkoumávat. „Strážník vyhodnotí, jestli opravdu k přestupku došlo, protože je to přeci jenom automatické zařízení. Pokud tam projedou například hasiči na majáky, ti se samozřejmě přestupku nedopouštějí,“ potvrzuje Ivo Novotný.

Pokutu pak řidič dostane od města. „Po vyhodnocení přestupku řidič uhradí příslušnou částku, která půjde do městské kasy neboli do městského rozpočtu,“ uvádí místostarosta Prachatic Jan Klimeš. Výše pokuty se odvíjí od rychlosti, kterou řidič místem projede.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související