Richard Weiner: Blahosklonný den. Vzácné chvilky klidu na srbské frontě uprostřed první světové války

9. leden 2022

Na jedné z front první světové války se odehrává povídka Blahosklonný den. Kdysi tam sloužil i její autor, písecký rodák Richard Weiner. Vypráví o tom, jak si vojáci užívají vzácnou chvilku oddechu uprostřed bojů.

Čte: Kamil Halbich
Napsal: Richard Weiner
Dramaturgie: Petr Turek
Zvukový mistr: Miloš Kot
Režie: Vladimír Rusko
Natočeno: v roce 2014

„Dvakrát tudy válka prošla, tam a zpět, a jak klidným, jak dobrým se jeví kraj. Trpělivost přírody, co v tobě silného vzdoru! – A ten, jenž vždycky cítil potřebu velkého milování, ten řekne nahlas, hledě na resignované město nad řekou: Jaká suma lásky je město, že i v tomto zpustošení je mi pohled na ně posilou!“

Text vyšel v expresionistické povídkové sbírce Lítice (1918), kterou autor napsal pod vlivem zážitků a traumat, jež ho potkaly, když musel sám na začátku první světové války narukovat na frontu.

Richard Weiner

Básník, prozaik a publicista Richard Weiner se narodil v roce 1884 v Písku do židovské rodiny. Jeho otec byl váženým píseckým měšťanem a majitelem továrny na likéry a cukrovinky. Jako nejstarší z pěti dětí měl po otci rodinný podnik převzít.

Jeho to ale táhlo ke psaní. Ještě jako student písecké reálky publikoval pod pseudonymem Jan Bol své básně v týdeníku Písecké listy. Po maturitě studoval chemii na Vysokém učení technickém v Praze. Zpočátku zkoušel pracovat v oboru, ale v roce 1912 se definitivně vydal na dráhu spisovatele a novináře.

Odjel do Paříže, odkud přispíval do českých novin a časopisů. V roce 1913 vydal své knižní prvotiny, básnické sbírky Pták a Usměvavé odříkání. Na začátku první světové války byl odveden a bojoval na srbské frontě. Po několika měsících se nervově zhroutil a vojenské služby byl zproštěn. Zážitky z války zachytil v jedinečné sbírce povídek Lítice (1916).

Po roce 1918 dostával nabídky na práci v diplomatických službách, ale dál zůstal literátem na volné noze. Jako básník se na několik let odmlčel, ale psal do novin a překládal.

Na začátku 30. let Weiner těžce onemocněl a z Francie, kde v té době žil, se vrátil do Prahy. V lednu 1937 podlehl rakovině žaludku. Bylo mu 52 let. Dle svého přání byl pochován na židovském hřbitově v Písku. Po jeho likvidaci byly spisovatelovy ostatky znovu pohřbeny na píseckém Lesním hřbitově. Památku expresionistického básníka, prozaika a novináře řadu let připomínala i písecká kavárna RW CAFE, tedy Richard Weiner Cafe.

Spustit audio

Související