Reprezentační kuchař Martin Svatek pokřtil gulášem novou školní kuchyni v Mladé Vožici

2. září 2024 11:57

Nová školní kuchyně začíná sloužit v Mladé Vožici na Táborsku. Kuchařky tam teď mají k dispozici špičkové vybavení srovnatelné s tím, jaké využívají jejich kolegové ve vyhlášených restauracích. Kuchyni při veřejné premiéře vyzkoušel mladovožický rodák, člen národního týmu kuchařů a cukrářů Martin Svatek.

Reprezentační kuchař Martin Svatek vsadil na jistotu a v nové školní kuchyni v Mladé Vožici uvařil hovězí guláš. „Kdybych skončil u sebe v restauraci, tak bych šel o místo požádat sem, ta kuchyně je opravdu pěkná,“ komentoval.

„Jsem moc rád, že se začalo rekonstruovat také veřejné stravování. Školní kuchařky jsou totiž trochu v pozadí, nejsou v televizi ani časopisech, ale jsou ty první, které nás učí jíst. A díky za to, že je jich tolik, že u toho vydržely, i když je to těžké. Myslím, že tohle jim přispěje k dobré pohodě,“ dodal.

Novou kuchyni si užívá vedoucí kuchařka Martina Kratochvílová, která už má jasno, jak bude vypadat jídelníček v prvních školních dnech. „Jako první jídlo pro děti máme špagety, protože děti je milují. Pak budou buchtičky, kuřecí plátek, to jsou všechno oblíbená jídla,“ vyjmenovala.

Čtěte také

Mladovožická škola podle ředitelky Hany Váchové podporuje pohyb a zdravý životní styl, ke kterému patří i vhodné stravování. „Školní stravování teď slaví takovou renesanci, je boom nového stylu a je to hodně dobře. My to samozřejmě budeme podporovat a nové vybavení nám hodně pomůže. Mám obrovskou radost,“ řekla.

Starosta za nezávislé Jaroslav Větrovský ocenil, že se kuchyni podařilo rekonstruovat a vybavit v rekordně krátké době. „Pokládám za malý zázrak, že se to stihlo během tří měsíců. Provoz staré školní kuchyně jsme ukončili v polovině května a od té doby se tu intenzivně pracovalo. Jsem rád, že se vše podařilo dokončit v termínu a můžeme zahájit nový školní rok s novou kuchyní,“ dodal.

Rekonstrukce školní kuchyně v Mladé Vožici na Táborsku vyšla včetně nového vybavení na 15 milionů korun. Městu s financováním pomohly státní a krajská dotace, které pokryly třetinu nákladů.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související