Husinecká přehrada přetekla, na 14 místech na jihu Čech řeky vystoupaly na třetí povodňový stupeň

15. září 2024 09:47

Hráz Husinecké přehrady na Prachaticku v neděli nad ránem přetekla. Oproti předpovědím ale voda z Blanice nijak zásadně neohrožuje obce a města pod ní, protože z přehrady vytéká menší objem vody, než vodohospodáři předpokládali. Lidé v Husinci, Strunkovicích nad Blanicí nebo Bavorově si tak mohli částečně oddechnout.

V Husinci se na velkou vodu připravoval například Petr Ludačka. „Samozřejmě strach máme, ale máme druhý byt nahoře, takže jsem sbalený a připravený a kdyžtak se přesuneme výš. To už jsme tu zažili stokrát,“ komentoval.

V Putimi na Písecku, která leží na soutoku Blanice a Otavy, je nakonec situace klidnější, než místní očekávali. Odtok z Husinecké přehrady není tak velký, voda vystoupala jen k domům, které stojí bezprostředně u řeky. Částečně zaplavila mini zoo manželů Kozákových, ti kvůli tomu odvezli některá zvířata.

Obyvatelé části Bavorova na Strakonicku, kam se voda dostala už v sobotu, se evakuovali. „Nabídli jsme lidem místo v našem kulturním domě, ale většinou šli k příbuzným. Situace není nijak dramatická. Hodně nám pomohlo, že než se přeplnila Husinecká přehrada, klesla hladina přítoků do Blanice a vody nebylo tolik,“ uvádí starosta Petr Šafránek z hnutí Společně 22.

Na Blanici platí na dvou místech třetí povodňový stupeň. „Zatím jsme naštěstí nezaznamenali nějaké vážné škody. Kromě toho, že je třeba voda na fotbalovém hřišti. Uvidíme ale, co se bude dít dále. Hodně záleží na tom, jak bude pršet, protože zem je už nasátá a všechno poteče do potoků a řek,“ říká starosta Strunkovic nad Blanicí Karel Matějka (KDU-ČSL).

Na jihu Čech v neděli ráno platí třetí povodňový stupeň na 14 místech. Kromě Blanice se jedná o Malši, Vltavu, Otavu a Lužnici. Přes den má podle předpovědi meteorologů opět pršet, v odpoledních hodinách bude déšť sílit.

autoři: Petr Kubát , Jitka Cibulová Vokatá | zdroj: ČTK

Související