Rekonstrukce bývalé radnice v Třeboni se protáhla o osm měsíců, v sále stále chybí podlaha

16. duben 2019 08:47

Základní umělecká škola v Třeboni se do nových prostor v bývalé radnici na Masarykově náměstí přestěhuje až v létě. Podle původních plánů se tam žáci výtvarného, hudebního, dramatického i tanečního oboru měli vzdělávat už v letošním školním roce, ale rekonstrukce se protáhla o osm měsíců a stále ještě není úplně hotová.

Nová budova základní umělecké školy má žákům a jejich učitelům nabídnout koncertní sál, speciálně odhlučněnou místnost pro hru na bicí nebo sál pro sbor.

Za rekonstrukci bývalé radnice zaplatilo město 58 milionů korun. Hotová měla být loni v srpnu, potom se termín posunul na polovinu listopadu. „Termín firma nedodržela, předávalo se o několik dní později. Stavba vykazovala nějaké závady, které sice nebránily provozu, ale přesto jsme stavbu pochopitelně nepřevzali,“ říká starosta Jan Váňa.

Mezi závadami, které měla stavební firma odstranit, byly například praskliny na omítkách, odřené dveře nebo prasklé zrcadlo v tanečním sále. Podle Karla Blehy z odboru rozvoje a investice městského úřadu šlo o běžné stavební závady. „Ve smlouvě o dílo jsme měli klauzuli o vadách, které mají být odstraněny do 30 dnů po předání a převzetí stavby, což mělo být do 21. prosince a poslední vada byla odstraněna 12. března,“ popisuje.

Jedna závada přesto na stavbě zůstala. V tanečním sále stále chybí podlaha. „Zjistilo se, že skladba neodpovídá projektu,“ vysvětluje Jan Váňa.

Nejen, že podlaha přenášela hluk z chůze, pro malé tanečníky mohla být podle ředitele základní umělecké školy Matouše Řeřichy dokonce nebezpečná. „Ta podlaha byla opravdu tvrdá a nedalo by se tam dobře vyučovat,“ uvádí.

Dům animace v Třeboni nebude, zastupitelé odmítli dotaci. Může to ohrozit i Anifilm

Dílny animace na festivalu Anifilm v Třeboni

Zastupitelé Třeboně odmítli dotaci na Dům animace. Město mohlo na projekt získat 66 milionů korun od ministerstva pro místní rozvoj, dalších více než 20 milionů korun by muselo investovat samo.

Radnice se na podlahu v tanečním sále proto pokusilo uplatnit reklamaci. To ale stavební firma odmítla. „Rozešli jsme se s tím, že pokud firma odmítá tyhle věci dodělat v rámci reklamace, tak si je město udělá samo a bude je uplatňovat ve finančním pokrytí,“ potvrzuje Jan Váňa fakt, že radnice teď bude znovu hledat firmu, která nejpozději do konce června novou podlahu v tanečním sále položí.

Už za první průtahy stavby uložilo město stavební firmě Porr smluvní pokutu 900 tisíc korun. Dalších více než 900 tisíc po ní bude chtít za překročení doby pro odstranění závad o tři měsíce a nezaplatí ani zhruba 200 tisíc korun za podlahu do tanečního sálu, kterou firma sice udělala, ale špatně.

Vedení stavební firmy přes tiskovou mluvčí Janu Beranovou vzkázalo, že se ke sporům s radnicí vyjadřovat nebude.

Vedení Třeboně věří, že se podlahu podaří dodělat a k 1. červenci předá stavbu k užívání zřizovateli základní umělecké školy, Jihočeskému kraji.

Spustit audio

Související