Japonci z Matsuzaki hledali dvojče svého města z jiné kultury. Zalíbila se jim Třeboň

4. březen 2019 08:52

Přátelství a oboustranná výměna zkušeností, kultury nebo středoškolských studentů. Tak by měla brzy vypadat spolupráce mezi japonským městem Matsuzaki a jihočeskou Třeboní.

Jedním z prvních jihočeských kulturních vyslanců v Japonsku můžou být Třeboňští pištci, kteří první oficiální japonské návštěvě v Domě Štěpánka Netolického v Třeboni zahráli.

Nápad na spolupráci vznikl na japonském poloostrově Izu, kde profesor Takayuki Hashimoto založil neziskovou organizaci na ochranu památek a kulturního života. Hledal město podobné Matsuzaki a dvojče našel ve městě Třeboň. Dva jihočeské fotografy, autory obrazů města i krajiny představí v Matsuzaki na výstavě už v květnu.

„První hmatatelný výstup z japonské strany bude už v červenci, kdy do Třeboně přijede patnáct obyvatel poloostrova Izu, kteří nikdy nebyli v Evropě. Já doufám, že je jižní Čechy, jejich krása, kultura a gastronomie nadchnou tak jako mně a já to všechno budu moct ukázat svým přátelům a lidem, kteří podporují tento projekt,“ dodává Takayuki Hashimoto.

Jihočeška v Japonsku se věnuje kaligrafii a překonala rekord v rychlosti oblékání kimona

Adriana Craig Rayaku, která pochází z Českých Budějovic, nyní žije v Japonsku. Studuje tam mimo jiné kaligrafii

Adriana Craig Rayaku se do Japonska vydala před téměř dvaceti lety, tehdy ještě jako Adriana Hubáčková z Českých Budějovic. Nyní má za sebou deset let studia kaligrafie a dokonce i druhé místo v celojaponské soutěži. Navíc studuje bojový sport Iaidó se samurajským mečem katanou a mnoho dalšího.

V přípravném týmu je muzikant a čajeznalec Jiří Rohan, který v Japonsku žije deset let. „Město Matsuzaki je na západní straně poloostrova Izu, zhruba 130 kilometrů jižně od Tokia. Město má rybářství, produkuje řasy, má turistiku a lázně, takže jsme vlastně hledali to samé v České republice a našli jsme Třeboň,“ vysvětluje.

Profesor Hashimoto se podle něj pro myšlenku nadchl a oslovil kulturního atašé a starostu města Matsuzaki. „Řekli jsme si, že to zkusíme. Zatím jsme na japonské straně založili neziskovou organizaci, která se jmenuje Děkuji, a máme jednou měsíčně hodinový pořad o Čechách, který moderuji,“ doplňuje.

Podle Jiřího Rohana se už na příští rok připravuje výměnný pobyt třeboňských a japonských středoškoláků.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související